FAZÉK

Meddig iható a lefőtt kávé? Itt a válasz a nagy kérdésre

Sokszor a lefőtt kávé akár napokig is a konyhapulton várakozik a sorsára; van, aki még a harmadik napon is tölt belőle magának. De vajon egyáltalán iható még ilyenkor a kávé? Ennek jártunk utána.
címkék:
  • Szerző:

Minden háztartásban és munkahelyen marad kávé, hiszen nem mindenkinek van ideje frissen meginni, de van, hogy a kávéfőző készít túl nagy adagot. A lefőtt kávé így sokszor még másnap is az edényben van; és sokan minden további nélkül meg is isszák. Az igazi kávéguruk szerint azonban ez szentségtörés, hiszen a lefőtt kávé csak frissen jó. Az ízen kívül azonban más ok is van, amiért nem tanácsos több napos kávét fogyasztani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kronotipus 01

Fotó: Pixabay.com

Hozzáértők szerint a kávé minden íze és aromája főzés után mindössze 30 percig marad meg; így ennyi időn belül tanácsos elfogyasztani. Ezután már jelentősen romlik az íze, egyre keserűbb lesz, és nem adja azt az élményt, amit frissen. Az újramalegítés csak ront a helyzeten, hiszen a hő hatására a keserűséget okozó anyagok elszaporodnak akár mikróban, akár tűzhelyen hevíted újra. Ennek ellenére az ízesítés nélküli feketekávénak a világon semmi baja nem lesz, ha 24 órát szobahőmérsékleten tároljuk: vagyis nem romlik meg, és bár az íze rosszabb, tökéletesen fogyasztható. Ugyanez nem mondható el a tejes- vagy tejszínes változatokról: ezeket legkésőbb 1-2 órán belül meg kell inni, mielőtt megsavanyodnak.

Kávé 02

Fotó: Pixabay.com

Ugyanakkor, ha az ízesítetlen feketekávé órákig, vagy akár napokig áll a meleg konyhában, egyre több csersav szaporodik el benne, ami hosszú távon tartós gyomorpanaszokhoz vezethet. Így nem csupán az íz, hanem a káros hatásai miatt is ajánlott kerülni az állott kávét; érdemes mindig csak annyit lefőzni, amennyi fél órán belül el is fogy.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Ez a mákos guba lesz az ünnepi asztal sztárja
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?