A cowboy kávéhoz nem kell kávégép, mutatjuk, hogy készül
Sokaknak az az első, hogy reggel lefőznek a gépben egy adag jó erős feketét. De akkor sincs itt a világvége, ha lerobban a kávéfőző: ez a recept életet ment, mutatjuk!
Kávé kávéfőző nélkül is készülhet, csak ismerni kell a fogásokat. Bármikor lehet olyan helyzet, amikor nem lehet gépben főzni a feketét; sokszor utazásnál, szálláson döbben rá az ember, hogy a konyhában nincs kávégép; márpedig a jó erős fekete nélkül nem indulhat a nap! De az is sokkoló élmény, amikor reggel készülődésnél derül ki, hogy tönkrement a kávégép. Ilyen esetekre nem árt ismerni néhány receptet, hogyan készülhet kávé kávéfőző nélkül; hiszen sokan el se tudják indítani a napot nélküle. Mutatunk négy életmentő megoldást!
1. Török kávé
Hozzávalók:
1 evőkanál durvára őrölt kávé
2,5 dl víz
ízlés szerint cukor és fűszerek (lehet fahéj, szerecsendió, kurkuma, ánizs)
Elkészítés:
Mérd egy kisebb lábasba a vizet, majd tedd a tetejére az őrölt kávét. Ne keverd meg, hagyd úszni a tetején addig, míg magától le nem süllyed a víz aljára, vagyis teljesen át nem ázik. Add hozzá a fűszereket és a cukrot még főzés előtt.
A török kávét tilos felforralni: amikor a hab elkezd sűrűsödni a tetején, húzd le a tűzhelyről, majd kezdd újra; mindezt ismételd akár hét-nyolc alkalommal. A kávé akkor lesz finom, ha megvárod, hogy jó sűrű legyen a habja.
Világos, ízletes kávé lesz a végeredmény. Ha elkészült, egy evőkanál hideg vizet önts a tetejére; ettől lesüllyednek a zaccdarabok a főzőedény aljára. Ezután hagyd még ülepedni egy kicsit, és lassan töltsd csészébe, hogy a zacc az alján maradjon; de akár le is szűrheted.
2. Cowboy kávé
Hozzávalók:
1 evőkanál durvára őrölt kávé
2,5 dl víz
cukor és tejszín ízlés szerint
Elkészítés:
Alapjaiban hasonlít a török kávéhoz, vagyis az őrölt kávét a vízbe kell szórni. Ám a cowboy kávénál ez trükkös lépés: fogj egy nyeles főzőedényt, szórd bele a kávét. Majd döntsd meg az edényt úgy, hogy a kávé az egyik oldalára gyűljön. Ekkor a másik oldalra öntsd óvatosan a vizet, és állítsd a talpára az edényt. Így nem kavarja fel a víz a kávét, és lassan összeolvadnak; ha kihagyod ezt a lépést, nagyon zaccos lesz a végeredmény.
Lassú tűzön főzd a kávét; minél tovább hagyod forrni, annál erősebb lesz a fekete. A cukrot ilyenkor kell hozzáadni.
Ha elkészültél, vedd le a tűzhelyről, önts egy kevés hideg vizet a tetejére, majd lassan öntsd a csészébe. Ha jól csináltad, alig lesz zaccosabb, mint egy eszpresszó.
Az áztatott kávé úgy készül, mint a tea: vagyis fogd a kávéfiltert, tedd bele az őrölt kávét, majd a zsineggel kötözd meg erősen úgy, hogy egy batyut kapj.
Forralj vizet, ebbe lógasd bele a batyut, és hagyd őket együtt forrni pár percet. Ha lehúztad a tűzről, várj pár percet, míg a forrás abbamarad; ekkor tedd vissza, és körülbelül hat-nyolc alkalommal ismételd meg a műveletet.
A végeredmény kevésbé lesz kávéízű, mint amit a gépből megszoktál, de vigyázni kell vele; mert ennek ellenére tele van koffeinnel. Viszont sokan éppen amiatt kedvelik, mert nem olyan keserű, mint a hagyományos kávé.
4. Tojással buggyantott kávé
Hozzávalók:
1 evőkanál őrölt kávé
2,5 dl víz
1 tojás
Elkészítés:
Válaszd szét a tojást, és a sárgájával keverd el alaposan a kávét; a végeredmény sűrű állagú massza kell legyen. Forrásban lévő vízbe öntsd a tojással elkevert őrölt feketét, majd addig főzd, míg el nem éri a kívánt színt.
A tojássárgája magába zárja a kávét, így egyáltalán nem lesz zaccos az ital, de a koffein és az aroma így is belefő az italba.