Létrehozva: 2021.12.10.

Így készül a friss, illatos kandírozott narancshéj

A kandírozott narancshéj nem véletlenül a karácsonyi szezon egyik legkedveltebb, hagyományos édessége. Friss íze feldobja a borús napokat, ráadásul. ha elkészíted, semmit nem kell kidobnod.

A kandírozott narancshéj elkészítése rendkívül egyszerű, és ha rendszeresen esztek gyümölcsöt, vagy szeretitek frissen facsart narancslével indítani a reggelt, akkor utánpótlás is mindig lesz belőle. Ráadásul így nem kerül a kukába egy olyan értékes alapanyag, ami egyébként remekül hasznosítható lenne.

Rendkívül egyszerű elkészíteni, és mindig van belőle utánpótlás
Fotó: Unsplash.com

Ennek a finomságnak a készítésénél dologra érdemes nagyon figyelni: lehetőleg olyan narancsot válassz hozzá, amelyiknek a héját nem kezelték vegyszerekkel, és mielőtt nekifognál a kandírozott narancshéj készítésének, alaposan, forró vízzel súrold át a narancshéjakat, hogy minden szennyeződést teljesen eltávolíts róluk. Ezen kívül azonban nincs vele sok munka. Máris mutatjuk az egyszerű receptet, amelynek segítségével mindig lesz otthon finom, édes, aromás ropogtatni való!

Kandírozott narancshéj

A narancshéj és a cukor mindig ütős páros!
Fotó: Unsplash.com

Hozzávalók:

  • Fél kg narancshéj, lehetőleg kezeletlen héjú narancsból
  • Fél kg cukor
  • 1 l víz
  • kevés porcukor vaníliás cukorral keverve a meghempergetéshez
  • Így készítsd el:

    A narancshéjról vágd le a fehér belső rész legnagyobb részét
    Fotó: Unsplash.com

  • A narancsléhez felhasznált vagy nyersen elfogyasztott narancsokból megmaradt narancshéjakat alaposan súrold le forró víz alatt. Törölgesd őket szárazra papírtörlővel, majd a fehér belső rész nagy részét vágd ki belőlük egy éles késsel. A narancshéjakat vágd vékony csíkokra.
  • Tedd a narancshéj-csíkokat annyi vízbe, amennyi épp ellepi őket, és hagyd állni egy fél napig, vagy egy éjszakán keresztül. Másnap öntsd le róluk a vizet, tölts rájuk tiszta vizet, és főzd benne a narancshéjat 10 percig. Végül szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel a megfőtt narancshéjakat.
  • Az 1 l vízből és fél kg cukorból főzz szirupot, majd tedd bele a narancshéjakat, és alacsony lángon rotyogtasd addig, amíg a narancshéj megpuhul. Ez általában nagyjából fél órát vesz igénybe. Hagyd a szirupban kihűlni a héjakat, hogy ez alatt is magukba szívják a cukros levet.
  • Ha kihűltek, szűrd le, és rácson hagyd lecsöpögni, megszáradni a kandírozott narancshéj csíkokat. Ehhez akár 1-2 napra is szükség lehet.
  • A narancshéj-csíkokat vaníliás cukorral elkevert porcukorba hempergetheted, de olvasztott csokiba is márthatod. Nem csak a narancshéjat, hanem vékony narancskarikákat is kandírozhatsz ezzel a módszerrel, ez a csemege, különösen csokiba mártva isteni finom.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek