Az aromás, lédús szilvát ezúttal egy olyan különleges fűszerrel párosítottuk, amely kiemeli az ízét, és csodás desszertet varázsol a gyümölcsből. A nyári ebédek és partik sztárja lesz ez a desszert, amit a vendégeid hetekig emlegetnek majd.
A szilva a nyár és az ősz legcsodálatosabb gyümölcse: lédús, zamatos és egészséges. Sütőben meg is sütheted, a sült szilva fantasztikus kiegészítője a süteményeknek, fagylaltoknak. Hát még ha egy kis konyakkal is megbolondítod, és kardamomfagyival tálalod!
A kardamom a messzi India egyik legizgalmasabb aromájú fűszere, amely a vanília ízét ugyanolyan remekül kihozza, mint a szilva aromáját – épp ezért érdemes összeházasítani a finom gyümölccsel. Ez a desszert pillanatok alatt elkészül, és a nyári partinak ugyanolyan sztárja lesz, mint a vasárnapi ebédnek.
Sült szilva konyakkal és kardamomos fagyival
Hozzávalók 4-6 személyre:
70 dkg szilva kimagozva
2 evőkanál étkezési keményítő
Fél csésze cukor
2 evőkanál konyak
1 evőkanál olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
Az öntethez:
1 evőkanál konyak
1adag kardamomfagyi (lásd a következő receptet)
1 ek. pirított, sós pisztácia durvára vágva
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 230 Celsius-fokra.
Tedd a kimagozott, félbevágott szilvaszemeket egy nagyobb tálba, és forgasd össze alaposan a keményítővel, a cukorral, a vaníliakivonattal és az olvasztott vajjal.
A szilvát terítsd egy kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd 20-25 percig, míg a lé bugyborékolni kezd. Majd vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni.
Kanalazd a szilvát desszertestányérokra. A sütőlapon maradó levet keverd össze egy evőkanál konyakkal. Tegyél a szilva mellé egy gombóc kardamomfagyit, és kanalazd rá a konyakos levet, majd szórd meg a pisztáciával. Máris tálalhatod.
Kardamomfagyi
Hozzávalók:
1/2 teáskanál zöld kardamom
2 csésze teljes tej
2 ek. cukor
1 teáskanál étkezési keményítő
1/2 csésze tejföl
Így készítsd el:
A kardamomhüvelyekből szabadítsd ki a magokat, majd mozsárban törd össze.
Forrald fel a tejet, majd add hozzá a kardamomport, még egy percig forrald.
A maradék fél csésze tejet, a cukrot és a keményítőt keverd simára. és add hozzá a fűszeres tejhez. Folyamatos keverés mellett hagyd besűrűsödni. Majd húzd le a tűről.
Ha kihűlt az alap, tedd 45 percre a fagyasztóba. Majd add hozzá a tejfölt, és tedd vissza a mélyhűtőbe. 2-3 óráig fagyaszd, közben időnként keverd át, hogy ne legyen betonkemény. Ha fagyigépben készíted el, a gép segít elérni a megfelelő állagot.