FAZÉK

Így csinálták nagyanyáink: A tökéletes karácsonyi kocsonya 5 titka

Mos­t, hogy tar­tó­san hidegek az éj­szakák, végre bát­ran ne­ki­áll­ha­tunk a ko­cso­nya­fő­zés­nek! A jó ko­cso­nyá­hoz nem­csak hideg, hanem néhány apró trükk is szükséges. Meglessük, nagyanyáink hogy csinálták!
címkék:

A karácsony egyik legnépszerűbb étele a kocsonya, sok családnál  az ünnepi menü elengedhetetlen része.  A jó kocsonya hozzávalóiról erősen megoszlanak a vélemények. Tegyünk-e hozzá füstölt húst, vagy csak bőrkés-csontos hozzávalókból készüljön? Zöldséggel, vagy nélküle főzzük? Évtizedek óta tart a vita. Nézzük, mi volt nagyanyáink titka, hogy annyira finomra sikerült nekik mindig.

1. A főzési idő

Kocsonyát készíteni  viszonylag egyszerű, de időigényes munka! Minimum 4-5 órán keresztül, lassú lángon, éppen csak gyöngyözve kell főzni.  Ez a hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes  zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból, és kocsonyád kellően rezgő legyen. Ráadásul minél lassabban és tovább  főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény!

2. A megfelelő alapanyag

A legjobb az a kocsonyahús, amely vegyesen összeválogatva kerül a fazékba. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. A kocsonya ezek kollagéntartalmától zselésedik, ezektől lesz a megfelelő állagú.  Ha nem elegendő a bőrös, csontos részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

3. Fokhagyma

A kocsonya elengedhetetlen és meghatározó alapíze a fokhagyma. Akár megmosott, keresztben félbevágott, egész fokhagymát is tehetünk a lébe. Sokan zúzott fokhagymán keresztül szűrik tányérokba a kocsonyát, hogy még intenzívebb íze legyen.

4. Várj fél órát

Mielőtt tányérokba mernéd, várj egy fél órát, így egyben lekanalazhatod  a tetejéről a zsírt. Nincs annál visszataszítóbb látvány, mint amikor a remegő, tiszta kocsonya tetejét zsírréteg borítja.

5. Nagy mennyiségben főzd

Kocsonyát nem érdemes kis mennyiségben főzni. Ha kisebb mennyiségre van szükséged, fagyaszd le. Ajánlatos ezt adagonként megtenni, fogyasztás előtt elővenni, felmelegíteni, majd hűvös helyen hagyni, hogy megdermedjen.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Méteres sütemény, ahogy a nagyi készíti
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?