RETRO RÁDIÓ

Hihetetlen vita a lecsó körül! Hámozni vagy nem hámozni?

Hihetetlen vita a lecsó körül! Hámozni vagy nem hámozni?
Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2019. 08. 31. 09:15

Itt a lecsószezon és bizony erről az ételről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen mindenki másként készíti. A legnagyobb vitát mégis az váltja ki, vajon megszabaduljunk-e a zöldségek héjától vagy sem.

Lecsószezonban aktuálissá válik a kérdés, hogy hogyan készíthető el a legfinomabban. Ebben viszont megoszlanak a vélemények. Bár a lecsóról már kiderült, hogy nem eredendően magyar étel, mégis a hagyományos magyar konyha egyik jellemzője. A környező országokban is készítenek hasonló ételt, ilyen az olasz a pepperonata és francia ratatouille. Amivel azért a többség egyetért, az az, hogy négy alapanyag elhagyhatatlan a lecsó készítésénél. A zsiradék, hagyma, paprika és a paradicsom.

A vélemények abban oszlanak meg: hámozni, vagy nem hámozni?

Aki evett a hámozott és a hámozatlan zöldségekből készült lecsóból is, megállapíthatja, hogy a kettő nem ugyanaz. Más az állaguk, és a végeredmény is. A hámozott kissé pépesebb állagú, és könnyebben emészthető, de az íze is értelemszerűen különbözik. A hámozatlan viszont ropogósabb. Vannak, akiket nem zavar a paradicsom héja, de fontosnak tartják, hogy kockára legyen vágva az ételben, és napon érett paradicsom, valamint jó minőségű paprika legyen az alapanyag. Ahhoz, hogy eldönthessük, melyik a finomabb változat, mindenképpen érdemes megkóstolni mindkettőt, nem pedig beszállni egy eldönthetetlen vitába. Nem annyira bonyolult a hámozás!

Mi kerüljön a lecsóba?

A négy alapanyagon kívül rengeteg más egyebet is beletesznek a lecsóba. Fokhagymát, cukkinit, rizst, tojást, kolbászt, padlizsánt. Még pirospaprika is szokott bele kerülni, pedig nem pörköltet készítünk. Persze ezekkel az ízekkel gazdagabbá is tehetjük az ételt, de többen is állítják, hogy az alap lecsó a lehető legletisztultabb eredi íz.

Milyen sorrendbe kerüljenek bele az alapanyagok?

Az apróra vágott hagyma után jöhet a paprika. Esetleg előbb kerüljön bele a paradicsom? Vannak, akik az elején teszik bele a paradicsomot, hogy levet eresszen, de vannak, akik a paprikával kezdenek. Aki levesesebben szereti, annak érdemes a paradicsommal kezdenie. Nem csak a két véglet lehetséges, mert egyre többen kísérleteznek azzal, hogy minden egyszerre kerüljön a lábosba. Az is előfordul, hogy a paprikát grillezik, a paradicsomot pedig alacsony hőfokon sütik, hogy még intenzívebb legyen az íze. Csak a végén kerülnek egybe a lábosban az alapanyagok.

Talán egyetlen dolog van, amivel viszont mindannyian egyetértünk: a lecsó isteni étel!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.