RETRO RÁDIÓ

Ez történik a tojással, ha héjastul dobod a forró serpenyőbe

Tojás 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 02. 10. 11:45

A hobbiszakácsok mindig kitalálnak egy új trükköt! Most épp a tökéletes tükörtojáshoz. Nincs más dolgod, mint belevágni héjastól a tojást a serpenyőbe!

Utálod, hogy nem marad egyben a tojássárgája, amikor feltöröd a tojást a tükörtojáshoz? Itt az új trükk, amivel nem fogsz hibázni – egyenesen a hobbiszakácsok és a gasztrobloggerek ötlettárából a tuti tükörtojás elkészítéséhez! Az új ötlet elsőre talán bizarrnak tűnik, de a kitalálója esküszik rá. Hogy mi a nagy ötlet? Mosd meg alaposan a tojást, töröld meg, majd ejtsd bele magasról a kiolajozott, és alaposan felforrósított serpenyőbe. Érdemes a tojást dobás előtt egy kicsit méregetni a kezedben: azt az oldalát fordítsd lefelé, amelyik a nehezebbnek tűnik.

Törött tojás nélkül nincs rántotta, tartja a francia mondás, de tükörtojás sem (Fotó: Pixabay.com)

Hogy mi történik ilyenkor?

A serpenyőbe érkezéskor a tojás héja felreped, de nem törik darabokra. A résen át a fehérje elkezd kifolyni. Ha ekkor az ujjaddal vigyázva, ügyesen szétválasztod a tojás héját, a sárgája garantáltan egészben jön ki belőle. A fehérje ekkorra már elkezd kissé megszilárdulni a serpenyőben, így nem engedi szétcsúszni a sárgáját. Az eredmény: szinte tökéletes tükörtojás, egyben maradt sárgájával, ami remekül mutat majd a tányérodon vagy a tojásos szendvicseden.

Ínycsiklandozó látvány a szép tükörtojás (Fotó: Pixabay.com)

Sok múlik a becsapódás szögén

A trükk annyi, hogy körülbelül 45 fokos szögben, megfelelő magasságból és megfelelő erővel dobd a tojást a serpenyőbe. Azt nem állítjuk, hogy rögtön tökéletesen fog sikerülni, de egy-két elrontott tojás után általában működni szokott a trükk, ekkorra már begyakorlod a technikáját. Ilyenkorra azt is kikísérletezed, milyen erővel kell odacsapni a tojást, hogy pont akkora rés keletkezzen a héján, amekkorára szükséged van a megfelelő eredményhez.

Légy óvatos!

Még egy probléma lehet: figyelj oda nagyon, amikor a forró serpenyőbe esett tojáshéjat szétnyitod: ha hozzáérsz a serpenyő forró aljához, könnyen megégetheted a kezedet, ezért igyekezz minél gyorsabban végezni a művelettel. A tojás héját a felfelé eső részénél ragadd meg az ujjad hegyével, és így nyisd szét. A művelethez kissé ki is emelheted a tojáshéjat a serpenyőből, a lényeg, hogy semmiképp ne okozz magadnak sérülést főzés közben. Arra is ügyelj, hogy a héjdarabok ne peregjenek vissza a sülőfélben levő tükörtojásra.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.