Ez a csodaital meghosszabbítja az életedet, elképesztő a hatása
A gyömbér valóságos csodaszer, az emésztési zavaroktól a nátháig mindenre jó hatással van. Viszont nem csak ételeket ízesíthetsz vele, hanem gyógyító italokat is, melyek minden gyulladást azonnal felszámolnak.
A gyömbér rendkívül sokoldalú gyógyító fűszernövény: javítja az emésztést, frissíti a leheletet, segít a náthán, a hányingeren, és a szív, valamint az erek egészségét is védi. Gyulladáscsökkentő hatását több kutatás is igazolja. Ez a gyógyhatás a gyömbérben található gingerol nevű vegyületnek köszönhető, amely nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns tulajdonságairól is ismert.
A gyömbér nem csak a fűszeres ételek egyik legfinomabb ízesítője, hanem meleg italok alapanyaga is lehet. Íme, a legjobb receptek, ha ezeket kortyolgatod, akár a betegségeket is elkerülheted. Még a meleg nyári reggeleken is felfrissítenek: a trópusi országokban tudják, hogy a meleg ital kortyolgatása javítja a szervezet hőtűrő képességét.
Gyömbértea
Hozzávalók:
1 kiskanál friss, reszelt gyömbér
1 csésze forró víz
méz az ízesítéshez (elhagyható)
Így készítsd el:
Öntsd le a reszelt gyömbért a forró vízzel, hagyd állni 4-5 percig, majd szűrd le. Ízlés szerint édesítsd mézzel, és ha iható hőmérsékletűre hűlt, máris fogyaszthatod. de jeges teaként is fogyaszthatod.
Ha még izgalmasabb ízt szeretnél, adj hozzá egy-két teáskanál citrom- vagy lime-levet.
A gyömbérsziruphoz forrald össze a vizet, a cukrot és a gyömbért. Kevergesd, amíg a cukor feloldódik, majd vedd lejjebb a lángot, és lassú tűzön főzd 45 percig. Végül szűrd le, és egy üvegben tedd félre. A hűtőben akár egy hónapig is eltarthatod.
A gyömbér lattéhoz melegítsd fel a tejet egy kis lábasban, vagy a mikróban. Adj hozzá 1-2 teáskanál gyömbérszirupot, ízlés szerint. A tetejére szórj őrölt gyömbért, vagy fahéjat.
Melegítő gyömbéres elixír
Hozzávalók:
2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
evőkanál kurkuma
4 csésze víz
A tálaláshoz:
Fél csésze tej vagy mandulatej
1 teáskanál méz
1 teáskanál vaj
egy csipet só
Így készítsd el:
A gyömbért és a kurkumát forrald fel a vízzel, majd lassú tűzön főzd 15-20 percig, végül szűrd le.
Ebből az erős teából 2 csészényit turmixolj össze fél csésze tejjel vagy mandulatejjel, a vajjal, a mézzel és a csipet sóval. A kész, forró, krémes italt töltsd egy csészébe, és máris fogyaszthatod.