RETRO RÁDIÓ

Gyerekkorod kedvenc édességét te is könnyen elkészítheted

Gyerekkorod kedvenc édességét te is könnyen elkészítheted
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 03. 05. 13:10

Emlékszel még az isteni vajkaramellre, ami azonnal szétolvadt a szádban? Nos, három egyszerû alapanyagból te is elkészítheted ezt az omlós édességet. Egy finomság, amit még sütnöd sem kell.

Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb édességének elkészítéséhez.

40-50 perc alatt készül el, de megéri a fáradtságot. Remek ajándék is lehet belőle!

Hozzávalók

  • 25 dkg kristálycukor
  • fél liter tej
  • 4 dkg vaj
  • A cukrot és a tejet alacsony hőfokon kezd főzni! Amikor felforr, állandóan kevergesd, mert nagyon hamar le tud égni. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, vedd le  a tűzről!

    Tedd bele a hideg vajat és keverd addig, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. 1-2 perc folyamatos kevergetés után már látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává. Azért  dolgozz gyorsan, mert ekkor már hirtelen kezd sűrűsödni!

    A masszát öntsd sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy más formába és simítsd el egyenletesen! Lefedve néhány órán át hűtsd vagy egy éjszakára tedd a hűtőbe! Ha kicsit kihűlt, kockázd fel!

    Variáld az alapot

    A legtöbb vajkaramell vagy fudge recept nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból épül fel. A leggyakoribb összetevője a tej, a cukor és a vaj. Használhatsz azonban sűrített tejet vagy tejszínt is. Cukor helyett választhatsz kukoricaszirupot,  juharszirupot  vagy mézet. Vaj helyett mogyoróvajat.

    Már az  alapmasszát is ízesítheted kávéval, likőrökkel. A rum remek választás, ha például mazsolás vajkaramellt készítesz.

    Klasszikus ízesítő lehet a csokicsepp, a különféle csonthéjasok, mint a dió, a mogyoró, kesudió vagy a pisztácia. Asztalt gyümölcsökkel is kipróbálhatod, amiket felhasználás előtt áztass be kevés vízbe vagy alkoholba.

    Bátran fűszerezheted is a krémet. A fahéjon kívül szegfűszeggel, szerecsendióval vagy kardamommal is megadhatod  a karakterét.

    Nagyon jó páros a szárított almával és fahéjjal ízesített fudge.

    A rendkívül tömény finomságot nem csak édes kiegészítőkkel dobhatod fel. A tepsibe csorgatott, már szétterített krémet megszórhatod tört sós pereccel vagy ropival is.

    Legjobb, ha gőz fölött készíted

    A vajkaramell elkészítése nem igényel különösebb szakértelmet, de azért figyelj oda rá.  Jó, ha nem közvetlenül a tűzre helyezett lábasban dolgozol, hanem gőz fölött készíted el.

    A kiegészítőket keverd bele a megolvadt karamellkrémbe vagy szórd a zsírpapírral kibélelt tepsi aljába.

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.