FAZÉK

Felejtsd el a fokhagymát, sokkal jobbat mutatunk!

Ontja az erdő a tavaszi immunerősítés adu ászát, azaz a medvehagymát. Valóságos C-vitamin bomba, ráadásul kosárszámra szedheted, teljesen ingyen!

Íme a tavasz legnagyobb sztárja: a medvehagyma, óriási kedvenc az egészséges életmódot követők körében. Elképesztő hatású gyógynövény. Értékes fokhagymaszerű hatóanyagainak köszönhetően kiváló immunerősítő, szíverősítő. Ennyi mindent készíthetünk belőle!

1. Medvehagymás csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • ½ kocka friss élesztő
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • ½ tk só

Töltelék:

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 csokor medvehagyma

1. A cukros tejben felfuttatott élesztőt a tojással, a sóval együtt add a liszthez és dolgozd egységes tésztává. Kb. 40 percig pihentesd meleg helyen, konyharuhával letakarva.

2. Majd az idő letelte után gyúrd át a tésztát és ismét pihentesd 15 percet.

3. Közben a sajtkrémet keverd össze a felaprított medvehagymával, sózd, borsozd ízlés szerint.

4. Nyújtsd a tésztát 2-3 mm vastagságúra, kend meg a medvehagymás krémmel és tekerd fel jó szorosan. Vágj a rúdból 1-1,5 cm-es szeleteket és rakd sütőpapírral kibélelt tepsibe.

5. Kend be a tetejüket felvert tojással, majd 200 fokon előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süsd készre.

2. Medvehagyma-krémleves

Hozzávalók:

  • 15 dkg friss medvehagymalevél
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanálnyi liszt
  • 2 db főtt tojás
  • bors
  • ételízesítő

1. Forralj fel 5 dl vizet,dobd bele a medvehagymaleveleket, 1-2 percig hagyd főni. Adj hozzá sót, ételízesítőt, őrölt borsot és turmixold össze az egészet.

2. Tejszínes habarással vagy csak tejszínnel sűrítsd az egészet.

3. Tálaláskor főtt tojáskarikákkal díszítsd!

3.  Medvehagymás pesto

Hozzávalók:

  • 3 csokor, kb. 30-40 dkg medvehagyma
  • 3 dl olívaolaj
  • 3 kk só
  • 3 ek reszelt parmezán
  • 2 ek pirított fenyőmag (mandula, dió, tökmag vagy szotyola is jó)

1. A megmosott, feldarabolt medvehagymát turmixold össze a legerősebb fokozaton az olaj felével. Majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva adagold hozzá a többi olajat és a sót.

2. A legvégén következik a parmezán és az olajos magvak. Jól záródó üvegben hűtőszekrényben tárold.

4. Medvehagymás gnocci

Hozzávalók:

  • 75 dkg főzni való krumpli
  • 30 dkg durum liszt
  • 1 tk só
  • 2 csomó medvehagyma

1. A krumplit sós vízben, héjában főzd meg, majd lehűtve tisztítás után törd össze.

2. A medvehagyma leveleket vágd apróra és add az összetört krumplihoz. Sóval és a liszttel gyúrd tésztává.

3. Lisztezett deszkán sodorj a tésztából ujjnyi vastagságú rudakat, majd kb. 2 cm-es darabokra vágd fel. Tenyereddel készíts kicsit kerekebb formákat a darabokból.

4. Forrásban lévő, sós vízben pár percig főzd, majd, ha feljött a víz színére, hagyd még ½-1 percig a vízben. Amint feljönnek a gombóckák a víz színére, szűrd le, majd csorgass rá kevés olajat, hogy ne ragadjanak egymáshoz a darabok.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?