Létrehozva: 2020.10.18.

Fél óra alatt kész a zseniális vacsora, így még soha nem etted a sütőtököt!

Itt a sütőtökszezon! De ez a remek zöldség nem csak simán megsütve, vagy sütőtökös sütik formájában csodás. Finom és egészséges vacsorát készíthetsz belőle mindössze fél óra alatt, ha megtöltöd, és úgy sütöd meg.

Szerző Horváth Gabi

Fél óra alatt kész a zseniális vacsora, így még soha nem etted a sütőtököt!

A legfinnyásabb gyerek is szeretni fogja az édes, fűszeres töltött sütőtököt. Mind a tök, mind pedig a töltelék tele van létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul elhízni sem fogsz tőle, miközben élvezed az őszi ízek kavalkádját.

Zöldségekkel töltött sütőtök

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 2 kisebb sütőtök hosszában kettévágva és kimagozva
  • 2,5 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 bögrényi kukorica (konzerv is lehet)
  • A töltelékhez:

  • 1 csésze bulgur
  • 2 csésze víz vagy zöldségleves-alaplé
  • 1 csicseriborsó-konzerv, lecsepegtetve
  • 1 marék mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
  • 1 csésze apróra vágott, piros színű paprika
  • 0,5 csésze apróra vágott friss petrezselyem
  • 1 csésze durvára vágott mogyoró
  • 0,5 csésze reszelt sajt
  • 0,5 csésze olívaolaj
  • 0,25 csésze almaecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
  • Így készítsd el:

    Fotó: Pixabay.com

  • Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra, és készíts elő két sütőlapot
  • Készítsd el a tököt: a félbevágott sütőtökök belsejét kend meg 2 evőkanál olívaolajjal, majd a vágott felükkel lefelé tedd az egyik sütőlapra. 20-25 perc alatt süsd félpuhára.
  • A kukoricát szórd a másik sütőlapra, csepegtess rá fél evőkanál olívaolajat, és 8-10 perc alatt süsd aranybarnára.
  • Készítsd el a tölteléket. A bulgurt keverd el a vízzel vagy az alaplével, és forrald fel, majd főzd 5-10 percig, amíg a bulgur megpuhul, és felszívja a folyadékot. Hagyd hűlni.
  • Egy nagyobb tálban keverd össze a bulgurt a megsült kukoricával, a csicseriborsóval, a mogyoróhagymával, a piros színű paprikával, a petrezselyemmel és a mogyoróval.
  • Egy kisebb tálban keverd el alaposan az olívaolajat az almaecettel és a mustárral, ízesítsd sóval és borssal.
  • Add a dresszinget a töltelékhez, és forgasd össze vele. Rendezd el a tölteléket a fél tökökben. Ha több helyre van szükséged, a tök húsából kikanalazhatsz még egy keveset, és ezt is hozzákeverheted a töltelékhez.
  • Minden fél tököt szórj meg 2 evőkanál reszelt sajttal, és tedd vissza a sütőbe. Süsd 10-12 percig, amíg a sajt megolvad, és a töltelék átmelegszik. Azonnal, forrón tálald.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek