RETRO RÁDIÓ

Ezt nézd, mire használja a magyar háziasszony az ásványvizes palackot!

Ezt nézd, mire használja a magyar háziasszony az ásványvizes palackot!
Boros Jutka
Szerző
Boros Jutka
Létrehozva2016. 07. 12. 17:45

Zseniális újítás, erre biztosan nem gondoltál eddig! Elõ a palackkal és a zöldségekkel! Készüljön a legfinomabb téli savanyúság!

A megoldás elsőre talán kissé szokatlan, de páratlanul egyszerű, és a végeredmény magáért beszél!

Szuper savanyúság tartósítószer nélkül télire! Semmi nem kell hozzá, csak zöldség, víz, némi só és a palack. Hihetetlen egyszerű a módszer, a megoldás pedig tökéletes - erre pedig Boros Vali személye garancia, tőle származik ez a recept. Valika fantasztikus háziasszony, minden új ötletét hosszas kísérletezéssel fejleszti tökélyre, és csak ez után mutatja meg másoknak!

Az elkészült savanyúság íze leginkább a kovászolt finomságokhoz fog hasonlítani. Nem kell megijedni, hogy nincs benne se ecet, se egyéb tartósítószer! A hónapokig pihenő palackban a kovászoláshoz hasonlítható lassú erjedési folyamat indul, s mivel plusz oxigénhez nem jut a rendszer, romlás gyakorlatilag nem fordulhat elő. A lassú erjedés során egyébként annyi savasság jön létre a palackon belül, ami épp kellemessé teszi ennek az egyszerű savanyúságnak a harmóniáját. 

Ehhez a finomsághoz azonban türelmesnek kell lenned! Mivel nem tartalmaz kenyeret, vagy lisztet, az érési folyamat tényleg hosszabb lesz a megszokottnál. Viszont mire kifogynál a finom, friss idényzöldségekből, pont kéznél lesz ez a nagyszerű újdonság!

Vegyes házi savanyúság Vali-módra

Hozzávalók:

  • 5 literes ásványvizes flakon
  • zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
  • víz
  • kapor
  • Így készül: 

    1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.

    2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.  

    3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely!  Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.

    4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!

    Tipp:

    Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is. 

    Használj tormát is, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!

    (Forrás: Boros Valéria, Facebook)

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.