Létrehozva: 2018.09.11.

Ettől lesz egész télen isteni finom a pörkölt, a gulyás és a káposzta

A magyar konyha a XIX. század vége óta használja a paprikát nem csak õrlemény, de sóval eltéve darálmány formájában is. Ezt a hagyományt sokan a mai napig õrzik. Íme, egy tökéletes recept Boros Valitól.

A Piros Arany néhány éve még minden magyar háziasszony konyhájában ott lapult, elképzelhetetlen volt a főzés nélküle. Ez adta a színét és az ízét a gulyásnak és a pörköltnek, de ha egy nagy karéj zsíros kenyeret ettünk vacsorára, akkor ennek is csodás ízt és színt adott ez az egyszerű krém. A Piros Aranyat, amelyet nyers fűszer- és pritaminpaprikából és sóból készítenek, 1963 óta találjuk meg a boltok polcain, csemege és csípős változatban népszerűsége azóta is töretlen.

Ezúttal Boros Valit, a háziasszonyok gyöngyét kérdeztük meg arról, ő hogy készíti el otthon ezt a finomságot.

Boros Vali: „Szerettem mindig a Piros Arany krémet, de a boltiban egyáltalán nem bízom meg, muszáj volt kikísérleteznem ezt is, mert ebbe én nem rakok semmilyen adalékanyagot. Ebben pontosan tudom, mi van, és a legfontosabb, hogy ezeket az alapanyagokat én termesztettem meg magamnak. Ez a zöldség soha nem volt permetezve, csak locsolni szoktam a kertben és szerves trágyát használok. Így aztán az én paprikakrémem már majdnem bio.”

Hozzávalók:

 

  • 2 kg húsos kápia paprika
  • 1-3 db pici csípős paprika (de csak, ha csípősre készíted, felnőtteknek)
  • 4 fej hagyma
  • 5 db friss, érett paradicsom
  • 1 1/2 dl olaj
  • 1 ek durva só
  • Elkészítés:

    1. Tisztítsd meg a paprikát, csumázd ki, darabold durvára. Tedd egy nagy lábasba. Szórd rá a sót, öntsd hozzá az olajat. A hagymát és a paradicsomot is tisztítsd meg, és darabold össze. Add a paprikához.

    2. Lassú tűzön, fedő nélkül, alaposan főzd szét.

    3. Botmixerrel pépesítsd krémesre, majd takard le fedővel, és tedd vissza főni. Időnként kevergesd meg.

    4. Ha le is passzírozod, még szebb lesz az állaga.

    5. Na, ilyen, amikor már tökéletesen kész

    6. Csírátlanított, forró, pici üvegekbe szedd azon forrón.

    Zárd le, és fejjel lefelé fordítva tedd a száraz dunsztba. Lehűlésig maradjon ott.

    Nem kell bele tartósító. Felbontás után tárold hűtőben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

    origo.hu

    Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

    borsonline.hu

    Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

    ripost.hu

    Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

    vg.hu

    Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

    origo.hu

    Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

    travelo.hu

    Ezeket a magyarországi kegyhelyeket látnod kell

    ripost.hu

    Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    „Tíz százalék esélyt adtak Petinek a túlélésre” - köhögött, majd mindkét lábát amputálni kellett

    ripost.hu

    A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó