
A magyar konyha a XIX. század vége óta használja a paprikát nem csak õrlemény, de sóval eltéve darálmány formájában is. Ezt a hagyományt sokan a mai napig õrzik. Íme, egy tökéletes recept Boros Valitól.
A Piros Arany néhány éve még minden magyar háziasszony konyhájában ott lapult, elképzelhetetlen volt a főzés nélküle. Ez adta a színét és az ízét a gulyásnak és a pörköltnek, de ha egy nagy karéj zsíros kenyeret ettünk vacsorára, akkor ennek is csodás ízt és színt adott ez az egyszerű krém. A Piros Aranyat, amelyet nyers fűszer- és pritaminpaprikából és sóból készítenek, 1963 óta találjuk meg a boltok polcain, csemege és csípős változatban népszerűsége azóta is töretlen.
Ezúttal Boros Valit, a háziasszonyok gyöngyét kérdeztük meg arról, ő hogy készíti el otthon ezt a finomságot.
![]()
Boros Vali: „Szerettem mindig a Piros Arany krémet, de a boltiban egyáltalán nem bízom meg, muszáj volt kikísérleteznem ezt is, mert ebbe én nem rakok semmilyen adalékanyagot. Ebben pontosan tudom, mi van, és a legfontosabb, hogy ezeket az alapanyagokat én termesztettem meg magamnak. Ez a zöldség soha nem volt permetezve, csak locsolni szoktam a kertben és szerves trágyát használok. Így aztán az én paprikakrémem már majdnem bio.”
Hozzávalók:
![]()
Elkészítés:
1. Tisztítsd meg a paprikát, csumázd ki, darabold durvára. Tedd egy nagy lábasba. Szórd rá a sót, öntsd hozzá az olajat. A hagymát és a paradicsomot is tisztítsd meg, és darabold össze. Add a paprikához.
![]()
2. Lassú tűzön, fedő nélkül, alaposan főzd szét.
![]()
3. Botmixerrel pépesítsd krémesre, majd takard le fedővel, és tedd vissza főni. Időnként kevergesd meg.
![]()
4. Ha le is passzírozod, még szebb lesz az állaga.
![]()
5. Na, ilyen, amikor már tökéletesen kész
![]()
6. Csírátlanított, forró, pici üvegekbe szedd azon forrón.
![]()
Zárd le, és fejjel lefelé fordítva tedd a száraz dunsztba. Lehűlésig maradjon ott.







