Létrehozva: 2020.03.29.

Elfogyott a tojás vagy a liszt? Így tudod helyettesíteni

Normális helyzetben is bosszantó, ha főzés közben jössz rá, hogy kifogyott egy hozzávaló. Most, a járvány idején viszont létfontosságú, hogy lehetőleg ne kelljen gyorsan elugrani a boltba. Helyettesíts! Mutatunk néhány szuper trükköt!

Vaj

Főzéshez bármilyen, erre alkalmas olaj vagy zsiradék megteszi. Sütéshez a vajat helyettesítheted ugyanannyi margarinnal, zsírral vagy kókuszzsírral. Ha csak feleannyi vajad van, mint amennyit a recept előír, az üveges almaszósz is megteszi a másik fele helyett – így ráadásul zsírszegényebb lesz a sütid.

Fotó: Pixabay.com

Tojás

A receptben szereplő minden egyes tojás helyett a következőkből válassz egyet: egyharmad csésze üveges almaszósz, fél banán összenyomva, egy evőkanál őrölt lenmag vagy chiamag és 3 evőkanál víz keveréke, negyed csésze pürésített tofu, 3 evőkanál növényi olaj és egy evőkanál víz keveréke, vagy 2-3 evőkanál majonéz.

Tejföl

A tejföl helyett használhatsz ugyanannyi görög joghurtot, ¾ csésze krémsajtot 3 evőkanál tejjel hígítva, sütéshez pedig egyharmad csésze olvasztott vaj, ¾ csésze tej és egy teáskanál citromlé keveréke is megteszi.

Tejtermékek

Egy csésze tej helyett használhatod fél csésze sűrített tej és fél csésze víz keverékét. Egy csésze főzőtejszínt kiválthat egy csésze teljes tej és egy evőkanál olvasztott vaj vagy egy csésze sűrített tej keveréke. Egy csésze habtejszín helyett használhatsz a sütéshez 2/3 csésze teljes tejet és 1/3 csésze olvasztott vajat. Tejszínhabot sajnos nem lehet belőle verni, de főzéshez, sütéshez megteszi. 1 csésze joghurt helyett jó lehet egy csésze tej és egy teáskanál citromlé vagy ecet keveréke.

Fotó: Pixabay.com

Fokhagyma

Egy gerezd fokhagyma helyett használhatsz 1/8 teáskanál fokhagymaport, vagy fél teáskanál fokhagymás sót (ilyenkor kevesebb sót tegyél az ételbe). Beválhat fél teáskanál üveges vagy tubusos fokhagymapüré vagy él-egy teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma is.

Hagyma

Egy közepes hagymát kiválthat másfél-két teáskanál hagymapor, egy csésze apróra vágott mogyoró- vagy gyöngyhagyma, egy és egy negyed csésze apróra vágott snidling vagy újhagyma, vagy egy csésze fagyasztott hagymakocka.

Citrom

Egy evőkanál citromlé helyett használj másfél evőkanál ecetet vagy borecetet, 20%-os ételecetből egy teáskanálnyi is elegendő. Az üveges citromlé és a kamrában megbúvó citrompótló is beválik.

Friss zöldfűszerek

A friss zöldfűszerek helyett a szárított is megteszi, ilyenkor érdemes kicsit feltúrni a kamrát, nem maradt-e benne egy zacskó bazsalikom, oregano vagy majoránna, esetleg provence-i fűszerkeverék.

Zsemlemorzsa

Ha nincs otthon a panírozáshoz szükséges zsemlemorzsa, piríts meg 3-4 szelet szikkadt kenyeret, és morzsold össze. Ha találsz otthon egy kis maradék levesgyöngyöt vagy croutont, az is mehet bele. Édességekhez háztartási kekszet is használhatsz, összemorzsolva. Sós ételekhez a chips-morzsa is megteszi. Ha van otthon sós kisperec, ropi vagy kukoricapehely, esetleg zabpehely, azt is összetörheted vagy ledarálhatod a robotgépben..

Fotó: Pixabaíy.com

Liszt

Ha kifogyott a liszt, egy kevés zsemlemorzsát darálj még apróbbra a háztartási robotgéppel. Finomliszt helyett használhatsz réteslisztet, kukoricalisztet, rizslisztet, vagy zabpehelyből darált zabpehelylisztet is.

Cukor

A cukor az egyik legkönnyebben helyettesíthető hozzávaló, különösen, ha amúgy is vannak fogyókúrás alapanyagok a háznál. Használj helyette pár csepp édesítőszert, vagy xilitet, eritritet, barna cukrot, esetleg mézet. Az élesztő azonban csak a barna cukorral fog felfutni, xilittel, eritrittel nem.

Kakaó

Kakaópor helyett beválik az apróra darált étcsokoládé, 3 evőkanál kakaópor helyett 3 dkg étcsokit vagy 6 dkg tejcsokit használj. Étcsoki esetén 1 evőkanállal kevesebb zsiradékkal, tejcsoki esetén 1 evőkanál zsiradékkal, és 3 evőkanál cukorral kevesebbel számolj, mint amennyi a receptben van.

A szójaszósz, vagy a kamra mélyében talált durva só is jó lehet helyette. Minden teáskanálnyi só helyett 2 teáskanálnyi szójaszósszal számolj.

Rizs

Egy csésze rizs helyett használhatsz 1 és negyed csésze kuszkuszt, ¾ csésze hántolt árpát, 1 csésze bulgurt, esetleg ugyanennyi quinoa-t is.

Fotó: Pixabay.com

Paradicsom

A paradicsom helyett keress a kamrában paradicsomlevet, passzírozott,v agy sűrített paradicsomot, de végső esetben még a ketchup is megteszi.

Húsleves-alaplé

A főzéshez használhatsz leveskockából vagy levesporból készült alaplevet, de egy kis fehérbor is ízesíti az ételedet.

Bor

Ha borral kellene főznöd, használhatsz helyette szőlőlevet, borecetet, leveskockából készült alaplevet, sőt, a pörkölthöz, raguhoz akár sört is. De a vermut, az almabor vagy az almalé, esetleg ezek keveréke is megteszi.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Támogatják az uniós vezetők a katonai segítséget Ukrajnának, de figyelembe veszik a tagállami érdekeket + videó

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

mindmegette.hu

5:2 diéta – lerobbantja rólad a zsírt az időszakos böjt népszerű formája

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

FAZÉK

Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

FAZÉK

Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

FAZÉK

Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet