Itt a nyár, végre itt a grill szezon.
Remek, ha van egy jól bevált pácod, amivel bármikor biztos sikert aratsz. Ám unalmas lenne a húst mindig ugyanúgy elkészíteni. Különösképpen a nem túl jellegzetes ízű csirkét érdemes bátran fűszerezett páccal izgalmassá tenni.
Bármelyik pácot összedobhatod pár perc alatt, a marinálásra ellenben ne sajnáld az időt. Hagyd a csirkét a lében egész éjszakára, úgy sokkal intenzívebb lesz az íze.
1. CITROMOS - FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB
Hozzávalók:
½ csésze csirke alap lé
2 ek olíva olaj
3 ek frissen facsart citromlé
1 ek reszelt citromhéj
2 gerezd fokhagyma, törve
2 tk dijoni mustár
1 tk szárított oregánó
½ tk szárított kakukkfű
kóser só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
90 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkecomb
1 ½ ek olaj
Elkészítés:
Keverd össze a csirkeleves alaplét a fűszerekkel.
Egy nagy tálban (vagy cipzáras tasakban) jól kombináld össze a csirke darabokat a fűszeres csirkelével. Legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára hagyod pácolódni a húst. Időnként keverd újra, hogy mindenütt jól átjárják az ízek. Hagyd lecsepegni.
Öntsd az olajat a grill serpenyőbe, és közepes-magas fokozaton, oldalanként 4-5 perc alatt süsd aranybarnára, puhára.
2. CSIRKESZÁRNYAK PIKÁNS BUFFALO PÁCBAN
Előkészítés: 5 perc, sütés: 10 perc.
Hozzávalók 4 személyre:
2-3 csirke mell
3ek olíva olaj, kettéosztva
Fűszeres páchoz:
¼ csésze Frank’s Red Hot buffalo csirkeszárny szósz
2 ek méz
1 ek citromlé
1 tk fokhagymapor
1 tk chili paprika
1 tk só
½ tk őrölt kömény
½ tk füstölt paprikapor
½ tk hagyma por
Mázhoz:
egy kevés, félretéve a pácból
1 ek méz
1 ½ tk citromlé
Elkészítés:
Keverd össze a fűszeres pác hozzávalóit. Vegyél ki belőle ¼ csészényit, és adj hozzá 2 ek olívaolajat. Egy tálban (vagy zárható zacskóban) pácold be vele a csirkeszárnyakat. 2 órára (vagy 1 éjszakára) tedd a hűtőbe.
A maradék pácban keverd el a mézet és a citromlevet. Tedd hűtőbe. A sütés előtt szobahőmérsékleten hagyd felengedni 15-30 percet.
Serpenyőben: Forró, ragadásmentes serpenyőben pirítsd barnára az egyik oldalát (3-5 perc). Fordítsd meg, takard le, vedd le közepesre a hőt, és pirítsd a másik oldalát 5-7 percig.
Grill tepsiben: A felengedett húst helyezd a kiolajozott sütőbe, és közepes tűzön pirítsd oldalanként 5-7 percig.
Kivéve hagyd pihenni 5 percet, majd szeleteld fel, és kend meg a mázzal.
3. MÉZES - SZÓJASZÓSZOS CSIRKECOMB
Hozzávalók 2-3 személyre:
6 csirkecomb
2 ek méz
3 ek szójaszósz
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
½ ek gyömbér, összezúzva
½ tk szezámmag
Elkészítés:
Egy cipzáras zacskóban keverd össze a mézet, szójaszószt, fokhagymát, gyömbért. Tedd bele a csirkét, és jól kombináld össze. Zárd le, és nyomd ki belőle a levegőt. A hűtőbe téve hagyd pácolódni 1 órát.
Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd rá a csirkéket. Told a sütőbe 25-35 percre. Sütés közben 10 percenként kend meg a maradék páccal.
Ha már belül puha, kapcsold be a grill funkciót, és pirítsd ropogósra még 3-5 percig. Kiszedve szórd meg szezámmaggal.
4. CITROMOS - ZÖLDFÛSZERES SZÓSZ
Hozzávalók 2 csészényihez:
1 mogyoróhagyma, meghámozva, durvára vágva
1 gerezd fokhagyma, megtisztítva, szétnyomva
1 csokor petrezselyem, durván összevágva
1 csokor menta, durván összevágva
1 csokor korianderzöld, durván összevágva
2 citromnak a héja lereszelve, leve kinyomva
1/3 csésze olívaolaj
1 tk só
2 tk frissen őrölt fekete bors
1 tk (vagy több) piros paprika pehely
Elkészítés:
A hozzávalókat konyhai robottal keverd el, majd a hűtőben hagyd az ízeket összeérni (1 óra).
15 perc alatt elkészül, és 1 hétig eláll a hűtőben. Felhasználhatod ez alatt az idő alatt több fajta ételhez is: pácként halhoz, sertéshez, tofuhoz. Meghintheted vele az elkészült roston sült csirkét, de akár salátadresszingnek is kiváló.
5. MARINÁLT CSIRKE A LEGFINOMABB SZÓSZBAN
Hozzávalók 8 adagra:
½ csésze olívaolaj
¼ csésze frissen facsart citromlé
1 ek darált fokhagyma
¼ csésze balzsam ecet
¼ csésze szójaszósz
¼ csésze Worcester szósz
1/3 csésze barna cukor
2 tk olasz fűszerkeverék
1 ek dijoni mustár
2 tk kóser só
1 tk fekete őrölt bors
Elkészítés:
Töltsd az összes hozzávalót egy cipzáras műanyag tasakba. Zárd le, és jól rázd össze. Ha egy tálban készíted, alaposan keverd el.
Helyezz 130-140 dkg előkészített (kicsontozott, lebőrözött) csirkemellet vagy combot a szószba, és hagyd pácolódni 1-12 órát a hűtőben.
Grillezd a kedvenc módszereddel.
Aki gyakran sütöget a kerti grillen, annak szüksége lesz egy kis változatosságra. Most 4 fajta plusz fűszer- kombinációt mutatunk, melyet az imént részletezett marinált szószhoz keverhetünk.
Variációk:
Csípős: bolondítsd meg csípős paprika pehellyel
Zöld fűszeres: gazdagítsd a szószt ¼ csészényi friss, vágott zöldfűszerrel (kakukkfű, zöldhagyma, rozmaring, petrezselyem).
Ázsiai: olívaolaj, pirított szezám olaj, lime leve, szója szósz, barna cukor, zúzott gyömbér, zúzott fokhagyma keveréke adja meg az egzotikus ízt.
Mexikói: lime leve, olívaolaj, cukor, kóser só, őrölt kömény, préselt fokhagyma, füstölt paprika, hagyma por, chili paprika por egy kis vízzel elkeverve.
Tipp:
A pácot 3 nappal a tervezett marinálás előtt készítsd el . Tárold a hűtőben.
A grill partik igazi sztárja a nyárson sütött csirke, finom zöldségek társaságában pirulva. Most egy különleges, teriyaki pácos hawaii receptet árulunk el.
HAWAII TERIYAKI CSIRKE NYÁRSON
Előkészítés: 15 perc, sütés: 10 perc
Hozzávalók:
4 kicsontozott, lebőrözött csirkemell, 2.5 cm-es kockákra vágva
½ csésze barna cukor
½ csésze szójaszósz
¼ csésze ananászlé
2 gerezd fokhagyma, darálva
¼ tk őrölt bors
½ tk só
1 ek kukoricakeményítő
1 ek víz
1 db piros színű kaliforniai paprika 2.5 cm-es darabokra vágva
1 db sárga színű paprika (mint előbb)
1 db zöld színű paprika (mint előbb)
1 lila hagyma, 2.5 cm-es kockákra vágva
zöld hagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
Egy nyeles lábasban keverd össze a barna cukrot, szójaszószt, ananászlevet, fokhagymát, borsot és sót. Egy kis tálban elegyítsd a vizet és a kukoricakeményítőt. Lassan adagolva kavard a barna cukros keverékbe.
Hozd forrásba, majd főzd 1-3 percig, míg elkezd besűrűsödni. Vedd le a tűzről. ¼ csészényit merj ki belőle, és tedd félre.
Szórd a csirkedarabokat a lábasba, és letakarva tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
A pácolt csirkedarabokat a paprikákkal, hagymával, ananásszal vegyesen tűzd fel kis nyársakra.
Grillezd 8-10 percig, míg a hús meg nem puhul.
Tálaláshoz húzd le a grillezett finomságokat a nyársról, hintsd meg a félretett páccal, és szórd meg durvára aprított zöldhagymával.