Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2019.06.26.

Csirkét grillezel? Most figyelj, összeszedtünk 6 különböző pácot

Itt a grillszezon, indulhat a verseny: ki készíti a legfinomabb pácot? Mindenkinek van egy jól bevált receptje. Most mégis arra biztatunk, hogy az alábbi receptekbõl, minél többet próbálj ki. Jó kísérletezést!

 

Itt a nyár, végre itt a grill szezon.

Remek, ha van egy jól bevált pácod, amivel bármikor biztos sikert aratsz. Ám unalmas  lenne a húst mindig ugyanúgy elkészíteni. Különösképpen a nem túl jellegzetes ízű csirkét érdemes bátran fűszerezett páccal izgalmassá tenni.

Bármelyik pácot összedobhatod pár perc alatt, a marinálásra ellenben ne sajnáld az időt. Hagyd a csirkét a lében egész éjszakára, úgy sokkal intenzívebb lesz az íze.

1. CITROMOS - FOKHAGYMÁS CSIRKECOMB

Hozzávalók:

  • ½ csésze csirke alap lé
  • 2 ek olíva olaj
  • 3 ek frissen facsart citromlé
  • 1 ek reszelt citromhéj
  • 2 gerezd fokhagyma, törve
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 tk szárított oregánó
  • ½ tk szárított kakukkfű
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
  • 90 dkg kicsontozott, lebőrözött csirkecomb
  • 1 ½ ek olaj
  • Elkészítés:

  • Keverd össze a csirkeleves alaplét a fűszerekkel.  
  • Egy nagy tálban (vagy cipzáras tasakban) jól kombináld össze a csirke darabokat a fűszeres csirkelével. Legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára hagyod pácolódni a húst. Időnként keverd újra, hogy mindenütt jól átjárják az ízek. Hagyd lecsepegni.
  • Öntsd az olajat a grill serpenyőbe, és közepes-magas fokozaton, oldalanként 4-5 perc alatt süsd aranybarnára, puhára.
  • 2. CSIRKESZÁRNYAK PIKÁNS BUFFALO PÁCBAN

    Előkészítés: 5 perc, sütés: 10 perc.

    Hozzávalók 4 személyre:

  • 2-3 csirke mell
  • 3ek olíva olaj, kettéosztva
  • Fűszeres páchoz:

  • ¼ csésze Frank’s  Red Hot  buffalo csirkeszárny szósz
  • 2 ek méz
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk chili paprika
  • 1 tk só
  • ½ tk őrölt kömény
  • ½ tk füstölt paprikapor
  • ½ tk hagyma por
  • Mázhoz:

  • egy kevés, félretéve a pácból
  • 1 ek méz
  • 1 ½ tk citromlé
  • Elkészítés:

  • Keverd össze a fűszeres pác hozzávalóit. Vegyél ki belőle ¼ csészényit, és adj hozzá 2 ek olívaolajat. Egy tálban (vagy  zárható zacskóban) pácold be vele a csirkeszárnyakat. 2 órára (vagy 1 éjszakára) tedd a hűtőbe.
  • A maradék pácban keverd el a mézet és a citromlevet. Tedd hűtőbe. A sütés előtt szobahőmérsékleten hagyd felengedni 15-30 percet.
  • Serpenyőben: Forró, ragadásmentes serpenyőben pirítsd barnára az egyik oldalát (3-5 perc). Fordítsd meg, takard le, vedd le közepesre a hőt, és pirítsd a másik oldalát 5-7 percig.
  • Grill tepsiben: A felengedett húst helyezd a kiolajozott sütőbe, és közepes tűzön pirítsd oldalanként 5-7 percig.
  • Kivéve hagyd pihenni 5 percet, majd szeleteld fel, és kend meg a mázzal.
  •  

    3. MÉZES - SZÓJASZÓSZOS CSIRKECOMB

    Hozzávalók 2-3 személyre:

  • 6 csirkecomb
  • 2 ek méz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ½ ek gyömbér, összezúzva
  • ½ tk szezámmag
  • Elkészítés:

  • Egy cipzáras zacskóban keverd össze a mézet, szójaszószt, fokhagymát, gyömbért. Tedd bele a csirkét, és jól kombináld össze. Zárd le, és nyomd ki belőle a levegőt. A hűtőbe téve hagyd pácolódni 1 órát.
  • Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
  • Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és fektesd rá a csirkéket. Told a sütőbe 25-35 percre. Sütés közben 10 percenként kend meg a maradék páccal.
  • Ha már belül puha, kapcsold be a grill funkciót, és pirítsd ropogósra még 3-5 percig. Kiszedve szórd meg szezámmaggal.
  •  

    4. CITROMOS - ZÖLDFÛSZERES SZÓSZ

    Hozzávalók 2 csészényihez:

  • 1 mogyoróhagyma, meghámozva, durvára vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, megtisztítva, szétnyomva
  • 1 csokor petrezselyem, durván összevágva
  • 1 csokor menta, durván összevágva
  • 1 csokor korianderzöld, durván összevágva
  • 2 citromnak a héja lereszelve, leve kinyomva
  • 1/3 csésze olívaolaj
  • 1 tk só
  • 2 tk frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk (vagy több) piros paprika pehely
  • Elkészítés:

  • A hozzávalókat konyhai robottal keverd el, majd a hűtőben hagyd az ízeket összeérni (1 óra).
  • 15 perc alatt elkészül, és 1 hétig eláll a hűtőben. Felhasználhatod ez alatt az idő alatt több fajta ételhez is: pácként halhoz, sertéshez, tofuhoz.  Meghintheted vele az elkészült roston sült csirkét, de akár salátadresszingnek is kiváló.
  • 5. MARINÁLT CSIRKE A LEGFINOMABB SZÓSZBAN

    Hozzávalók 8 adagra:

  • ½ csésze olívaolaj
  • ¼ csésze frissen facsart citromlé
  • 1 ek darált fokhagyma
  • ¼ csésze balzsam ecet
  • ¼ csésze szójaszósz
  • ¼ csésze Worcester szósz
  • 1/3 csésze barna cukor
  • 2 tk olasz fűszerkeverék
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 tk kóser só
  • 1 tk fekete őrölt bors
  • Elkészítés:

  • Töltsd az összes hozzávalót egy cipzáras műanyag tasakba. Zárd le, és jól rázd össze. Ha egy tálban készíted, alaposan keverd el.
  • Helyezz 130-140 dkg előkészített (kicsontozott, lebőrözött) csirkemellet vagy combot a szószba, és hagyd pácolódni 1-12 órát a hűtőben.
  • Grillezd a kedvenc módszereddel.
  • Aki gyakran sütöget a kerti grillen, annak szüksége lesz egy kis változatosságra. Most 4 fajta plusz fűszer- kombinációt mutatunk, melyet az imént részletezett marinált szószhoz keverhetünk.

    Variációk:

    Csípős: bolondítsd meg csípős paprika pehellyel

    Zöld fűszeres: gazdagítsd a szószt ¼ csészényi friss, vágott zöldfűszerrel (kakukkfű, zöldhagyma, rozmaring, petrezselyem).

    Ázsiai: olívaolaj, pirított szezám olaj, lime leve, szója szósz, barna cukor, zúzott gyömbér, zúzott fokhagyma keveréke adja meg az egzotikus ízt.

    Mexikói: lime leve, olívaolaj, cukor, kóser só, őrölt kömény, préselt fokhagyma, füstölt paprika, hagyma por, chili paprika por egy kis vízzel elkeverve.

    Tipp:

    A pácot 3 nappal a tervezett marinálás előtt készítsd el . Tárold a hűtőben.

     

    A grill partik igazi sztárja a nyárson sütött csirke, finom zöldségek társaságában pirulva. Most egy különleges, teriyaki pácos hawaii receptet árulunk el.

    HAWAII TERIYAKI CSIRKE NYÁRSON

    Előkészítés: 15 perc, sütés: 10 perc

    Hozzávalók:

  • 4 kicsontozott, lebőrözött csirkemell, 2.5 cm-es kockákra vágva
  • ½ csésze barna cukor
  • ½ csésze szójaszósz
  • ¼ csésze ananászlé
  • 2 gerezd fokhagyma, darálva
  • ¼ tk őrölt bors
  • ½ tk só
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 ek víz
  • 1 db piros színű kaliforniai paprika 2.5 cm-es darabokra vágva
  • 1 db sárga színű paprika (mint előbb)
  • 1 db zöld színű paprika (mint előbb)
  • 1 lila hagyma, 2.5 cm-es kockákra vágva
  • zöld hagyma a tálaláshoz
  • Elkészítés:

  • Egy nyeles lábasban keverd össze a barna cukrot, szójaszószt, ananászlevet, fokhagymát, borsot és sót. Egy kis tálban elegyítsd a vizet és a kukoricakeményítőt. Lassan adagolva kavard a barna cukros keverékbe.
  • Hozd forrásba, majd főzd 1-3 percig, míg elkezd besűrűsödni. Vedd le a tűzről. ¼ csészényit merj ki belőle, és tedd félre.
  • Szórd a csirkedarabokat a lábasba, és letakarva tedd a hűtőbe legalább 30 percre.
  • A pácolt csirkedarabokat a paprikákkal, hagymával, ananásszal vegyesen tűzd fel kis nyársakra.
  • Grillezd 8-10 percig, míg a hús meg nem puhul.
  • Tálaláshoz húzd le a grillezett finomságokat a nyársról, hintsd meg a félretett páccal, és szórd meg durvára aprított zöldhagymával.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek