FAZÉK

Az igazi vasárnapi tyúkhúsleves 5 titka

A jó húsleveshez leginkább türelem kell. No és a persze rendes alapanyag a fazékba, és itt jön a bonyodalom. Boros Vali háziasszony most beavatja olvasóinkat a részletekbe.
  • Szerző: Ripost

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő klasszikus háziasszony, Boros Valéria igazán ismeri a főzés és a házias koszt összes csínját-bínját. Mesterfogásaival magyar nők tízezreit ejti ámulatba nap, mint nap. Lássuk, hogy készíti Valika a tyúkhúslevest!

 

1. Az igazi tyúkhúslevesbe nem ketrecben nevelt ipari baromfi, hanem rendes tyúk kerül! Az ilyen tyúkot kukoricán tartották, udvarban kapirgált és van íze! A levesbe nem kell az egész tyúk, a nemesebb részekből - comb és mell - elkészítheted a főfogást. Ez megy a levesbe: far-hát, mellcsont bőrrel, szárnyak, lábak, nyak,  illetve a kifilézett combokból származó csontok.

2. Mindig hideg vízben kezdd el főzni a levest. Legalább 5 literes fazekat használj, hogy kényelmesen elférjen minden, ami kell bele. Amikor felhabzik, szedd le teaszűrővel a habot. Érdemes egy szűrőt külön erre tartani - hogy ne vegye át a tea a leves ízét, és fordítva.

3. A sót csak az után add a leveshez, ha már egyszer lehaboztad. 5 literes fazékba 3 teáskanál só kell. A sóval is hagyd 5 percig nagy lángon főni a levest. Ekkor minden olyan, ami nem bele való, ki fog habozni... Ekkor újra szedd le a habját, majd fél órán át hagyd csendesen főni a húst a vízben.

4. Ha letelt a fél óra, mehet bele a zöldség: 3 nagy vagy 4-5 kisebb sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 1 karalábé felszeletelve, 1 zeller, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fél hagyma, 1 cikk fokhagyma. 1 evőkanálnyi - lehetőleg házi - vegetát  is rakj bele egy nagy méretű teatojásba téve, így csak az íze fő bele... Ha van gyenge kelkáposztaleved, illetve karfiolod, ezekből is tehetsz a levesbe - de inkább a főzés vége fele.

5. A jó húslevest 4-5 órán keresztül nagyon kicsi lángon kell főzni. Ha így készíted a levesedet, nem is kell leszűrnöd, mert áttetszően tiszta lesz. Fantasztikus illat, csodás íz!

Fontos, hogy a tésztát mindig külön főzd ki - akár egy kevés levesben, akár vegetás vízben. Leszűrve tedd a leves mellé az asztalra, így nem ázik szét és mindenki szedhet magának, amennyit kíván.

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?