RETRO RÁDIÓ

Állítólag még szépít is ez a zöldség, hisszük, ha látjuk!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 08. 27. 11:55

A spárga nem csupán az ínyencek kedvence, a legkifinomultabb receptek főszereplője. Gyógyítja, szépíti, erősíti a testet, fokozza a szellemi és nemi teljesítőképességet. Tessék néhány recept!

Spárgakrémleves

Főzzük meg a spárgát sós, vegetás vízben, ha megpuhult, vágjuk le a felső részt a száráról, tegyük félre, a többit pedig turmixoljuk krémesre botmixerrel. Végül tegyük vissza a levesbe a spárgafejeket és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Spárgás rizottó

Főzzük meg félig a rizst a szokásos módon, majd a megtisztított és feldarabolt spárgákat óvatosan keverjük hozzá és pároljuk készre. Sóval, borssal, kevés citromlével ízesíthetjük!

Baconbe tekert spárga

A megtisztított spárgát kisebb csokronként tekerjük baconbe és kiolajozott sütőedényben süssük készre. A szalonnával összesütött spárga mennyei!

Ezért érdemes még rendszeresen spárgát fogyasztani:

Magas a vas-, a kalcium-, a foszfor- a nátrium- és a káliumtartalma

Remek vízhajtó, tisztítja a vesét

Vesekövek feloldására kiváló

Húgyúti fertőzések, felfázások kezelésére alkalmas

Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, ezért kiváló fogyókúrás alapanyag

Másnaposság ellen is bevethetjük: nyugtatóan hat a gyomorra, és a fejfájást is elmulasztja

A jótékony baktériumok szaporodását segíti, ezzel védi a bélflórát

Vértisztító, lúgosító

Bőrregeneráló. A pattanásos és ekcémás bőrre különösen ajánlott

Szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen véd

Csontritkulás ellenes hatású, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően

Cinktartalma agyműködést serkentő hatású

Kismamáknak különösen ajánlott a folsav szükséglet biztosítására

Megakadályozza a rákos sejtek kialakulását

Afrodiziákum, gazdag cinktartalmának köszönhetően

FONTOS TUDNI!

A zöld spárga: hamarabb megfő, mint a fehér, és ha elég friss, akkor nem kell megtisztítani a külső részétől.

A fehér spárga: egy kicsivel hosszabb főzést igényel és mindenképpen meg kell hámozni!

Hámozás: a fej alatti részétől kiindulva, zöldséghámozóval egyszerűen megtisztítható.

Főzés: egyformára vágva, csomóba kötve, sós-cukros, kevés citromos vízben 10-15 perc alatt elkészül.

Tárolás: gyorsan romlik, maximum 3 napig nedves papírba tekerve hűtőszekrényben eláll.

Fehér és lila spárga főzése: Alaposan megmossuk, és a végéből levágjuk a kemény részt. Zöldségtisztítóval a spárga fejétől indulva lehántolunk a héját (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). A spárgákat kb. 120 mm hosszú, egyforma darabokra vágjuk. Olyan edénybe tesszük, amelyben fektetve elférnek a spárgaszárak és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje (kb. 4 csésze). A vízbe 1 teáskanál sót és fél teáskanál cukrot teszünk. Felforraljuk majd közepes lángon főzzük 12 percig (a vastagabbakat 3-4 perccel tovább főzzük). A spárgákat a főzőlében hagyjuk kihűlni tálalásig. Zöld spárga főzése: Alaposan megmossuk őket, majd lecsöpögtetjük.A ceruza vékonyságú spárgákat nem hántoljuk, mert még nem kemény a héjuk. Az alsó kemény részt letörjük: ha vízszintesen fogunk egy spárgát és meghajlítjuk mindkét végénél, akkor ott fog eltörni, ahol végződik a kemény rész. Elég egy-két spárgával megtenni ezt a próbát, majd a többinek is kb. ott vágni le a végét. A spárga oldalán kiálló hegyes levélszerű részeket kis késsel eltávolítjuk. Az ujjnyi vastagságú spárgáknak szintén levágjuk a kemény végét, majd a megmaradt spárga felétől zöldségtisztítóval lehántjuk a héját a szár aljáig (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). Egy lábosban, amiben a spárgák fektetve elférnek, felforralunk 2 liter vizet, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és fél teáskanál cukorral. A forrásban lévő vízbe betesszük a spárgákat. A ceruza vékonyságú spárgákat 1 percig, az ujjnyi vastag spárgákat 2 percig főzzük és azonnal tálaljuk vagy hideg vízben lehűtjük és nedves szalvéta közé téve a hűtőbe tesszük felhasználásig.    

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.