tóth gabi
A spárga nem csupán az ínyencek kedvence, a legkifinomultabb receptek főszereplője. Gyógyítja, szépíti, erősíti a testet, fokozza a szellemi és nemi teljesítőképességet. Tessék néhány recept!
Spárgakrémleves
Főzzük meg a spárgát sós, vegetás vízben, ha megpuhult, vágjuk le a felső részt a száráról, tegyük félre, a többit pedig turmixoljuk krémesre botmixerrel. Végül tegyük vissza a levesbe a spárgafejeket és pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Spárgás rizottó
Főzzük meg félig a rizst a szokásos módon, majd a megtisztított és feldarabolt spárgákat óvatosan keverjük hozzá és pároljuk készre. Sóval, borssal, kevés citromlével ízesíthetjük!
Baconbe tekert spárga
A megtisztított spárgát kisebb csokronként tekerjük baconbe és kiolajozott sütőedényben süssük készre. A szalonnával összesütött spárga mennyei!
Ezért érdemes még rendszeresen spárgát fogyasztani:
Magas a vas-, a kalcium-, a foszfor- a nátrium- és a káliumtartalma
Remek vízhajtó, tisztítja a vesét
Vesekövek feloldására kiváló
Húgyúti fertőzések, felfázások kezelésére alkalmas
Gyorsítja az anyagcserét és az emésztést, ezért kiváló fogyókúrás alapanyag
Másnaposság ellen is bevethetjük: nyugtatóan hat a gyomorra, és a fejfájást is elmulasztja
A jótékony baktériumok szaporodását segíti, ezzel védi a bélflórát
Vértisztító, lúgosító
Bőrregeneráló. A pattanásos és ekcémás bőrre különösen ajánlott
Szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen véd
Csontritkulás ellenes hatású, gazdag kalciumtartalmának köszönhetően
Cinktartalma agyműködést serkentő hatású
Kismamáknak különösen ajánlott a folsav szükséglet biztosítására
Megakadályozza a rákos sejtek kialakulását
Afrodiziákum, gazdag cinktartalmának köszönhetően
FONTOS TUDNI!
A zöld spárga: hamarabb megfő, mint a fehér, és ha elég friss, akkor nem kell megtisztítani a külső részétől.
A fehér spárga: egy kicsivel hosszabb főzést igényel és mindenképpen meg kell hámozni!
Hámozás: a fej alatti részétől kiindulva, zöldséghámozóval egyszerűen megtisztítható.
Főzés: egyformára vágva, csomóba kötve, sós-cukros, kevés citromos vízben 10-15 perc alatt elkészül.
Tárolás: gyorsan romlik, maximum 3 napig nedves papírba tekerve hűtőszekrényben eláll.
Fehér és lila spárga főzése: Alaposan megmossuk, és a végéből levágjuk a kemény részt. Zöldségtisztítóval a spárga fejétől indulva lehántolunk a héját (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). A spárgákat kb. 120 mm hosszú, egyforma darabokra vágjuk. Olyan edénybe tesszük, amelyben fektetve elférnek a spárgaszárak és ráöntünk annyi vizet, hogy ellepje (kb. 4 csésze). A vízbe 1 teáskanál sót és fél teáskanál cukrot teszünk. Felforraljuk majd közepes lángon főzzük 12 percig (a vastagabbakat 3-4 perccel tovább főzzük). A spárgákat a főzőlében hagyjuk kihűlni tálalásig. Zöld spárga főzése: Alaposan megmossuk őket, majd lecsöpögtetjük.A ceruza vékonyságú spárgákat nem hántoljuk, mert még nem kemény a héjuk. Az alsó kemény részt letörjük: ha vízszintesen fogunk egy spárgát és meghajlítjuk mindkét végénél, akkor ott fog eltörni, ahol végződik a kemény rész. Elég egy-két spárgával megtenni ezt a próbát, majd a többinek is kb. ott vágni le a végét. A spárga oldalán kiálló hegyes levélszerű részeket kis késsel eltávolítjuk. Az ujjnyi vastagságú spárgáknak szintén levágjuk a kemény végét, majd a megmaradt spárga felétől zöldségtisztítóval lehántjuk a héját a szár aljáig (ne maradjon egyetlen, vékony csík héjrész sem). Egy lábosban, amiben a spárgák fektetve elférnek, felforralunk 2 liter vizet, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és fél teáskanál cukorral. A forrásban lévő vízbe betesszük a spárgákat. A ceruza vékonyságú spárgákat 1 percig, az ujjnyi vastag spárgákat 2 percig főzzük és azonnal tálaljuk vagy hideg vízben lehűtjük és nedves szalvéta közé téve a hűtőbe tesszük felhasználásig.