Létrehozva: 2015.12.05.

A tökéletes bejgli! Nem reped és előre elkészítheted!

Karácsonykor a legfinomabb falatokat tesszük az ünnepi asztalra. Azonban egyszerre megfõzni, megsütni mindent lehetetlen! A bejglivel viszont elõre készülhetsz, így a legnagyobb munka közepette egy mozdulattal kápráztathatod el a családodat!

A legtöbb családban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül.  Az ünnepi süteményre a háziasszonyok  kényesen ügyelnek: a bejgli akkor jó, ha teteje szép márványos és sütés közben nem reped meg. Azonban sokszor előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre. Ezért is érdemes előre elkészítened!

A bejgli nagyon jól fagyasztható, ráadásul a mínuszok kifejezetten jót tesznek a tésztának. Így tényleg hibátlan "márványos" bejgli kerülhet ki a sütőből!

Bejgli  / 6 rúd

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 18 dkg zsír
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1 egész tojás
  • Így készítsd:

  • Langyos tejben futtasd fel az  élesztőt.
  • Morzsold el a vajat és a zsírt a liszttel, mérd hozzá a cukrot és a sót.
  • Tedd hozzá a tojást és az élesztős tejet és jól gyúrd össze.
  • Hideg helyen pihentesd.
  • Oszd el 6 egyforma részre és formázz belőle cipókat.
  • Nyújtsd ki vékonyra, téglalap alakúra (az egyik oldala egyezzen meg a tepsid méretével).
  • Kend meg töltelékkel, majd szorosan tekerd fel.
  • Ha előre készíted, tekerd egyenként fóliába és fagyaszd le.
  • Ha frissen készíted, vagy fagyasztás után (ha kiengedett a tészta) sütőpapírral bélelt tepsibe rendezd egymás mellé a bejgliket, a két végét hajtsd a rúd alá.
  • Kend meg a tetejét vékonyan tojással és hagyd fél órát meleg helyen.
  • Ha megszáradt, ismét kend meg a tetejét tojással és tedd fél órára hideg helyre.
  • Szurkáld végig  óvatosan villával a tetejét.
  • 190 fokon kb 45 perc alatt süsd készre.
  • Töltelékek

    Mákos  töltelék / 3 rúdhoz:

    26 dkg  cukrot 2,5 dl vízzel főzd össze. Ebbe a  szirupba keverj  40 dkg mákot, majd tegyél  hozzá 2 evőkanál mézet,  szegfűszeget, citromhéjat, késhegynyi fahéjat, mazsolát  és főzd össze egy kicsit.

    Diós töltelék / 3 rúdhoz:

    2 dl tejet forralj fel 22 dkg cukorral, majd keverj hozzá 40 dkg darált diót. Tegyél hozzá 1 evőkanál mézet, kis fahéjat, reszelt citrom és narancs héjat, mazsolát  és egy picit főzd össze.

    A klasszikus mákos és diós bejglin kívül készítheted még gesztenyés, vagy  almás-fahéjas, változatban  is. De bátran variálhatod a tölteléket ízlésed szerint is.

    Gesztenyés töltelék /1 adag:

  • 25 dkg gesztenyét 1 tojással 5 dkg cukorral és 10 dkg vajjal jól dolgozz el. Ha túl sűrű lenne, kis tejjel lazíthatod.
  • Almás-fahéjas töltelék / 1 adag:

  • Hámozz meg és reszelj le 6 nagy, savanykás almát, keverd össze 30 dkg cukorral és 2 teáskanál fahéjjal. Ha levet ereszt, nyomkodd meg, mielőtt a tésztába töltöd.Kis darált dióval sűrítheted.
  • Tekerd a bejgliket egyenként alufóliába, így sokáig frissek maradnak!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek