RETRO RÁDIÓ

A legfontosabb tudnivalók, ha gombászni indulunk ősszel

Létrehozva2019. 10. 09. 10:30

Ha unjuk a bolti, papírízű csiperkét, húzzunk tornacipőt és irány az erdő! Ha szerencsénk van, és most a sok eső segíthet ebben, olyan vasárnapi ebédet gyűjtünk össze, hogy a sztárséfek is könyörögni fognak a receptért!

Ha teleszedjük a kosarunkat, irány egy hivatalos gombavizsgáló! Az egész országot lefedő gombavizsgálók listáját a www.netgombasz.hu oldalon találjuk.

Soha ne álljunk neki úgy főzni, hogy nem látta egy szakértő az alapanyagot – Magyarországon több olyan gombafaj is terem, ami halálos mérget tartalmaz! Még ha nem is ezekbe futunk bele, egy jó kis májkárosodást a többi, „kevésbé veszélyes” fajtától is be lehet szerezni!

Mushroom cream soup on wooden background
Fotó: 123 RF

Őzlábgomba

Belépő szintnek számít, mert rengeteg helyen megterem. Keressünk egy akácos ligetet, egy bükkerdőt vagy akár egy bokrosabb rétet: ha lábszárközépig vagy térdig érő gombát látunk, az tuti, hogy őzláb lesz. Kiskorában úgy néz ki, mint egy dobverő, a nagyoknak pedig hosszú, fehér lába, nagy, barna foltos kalapja és fodros gallérja van.

Így főzzük meg:

A szárát tekerjük le, a kalapját pedig töltsük meg mindenféle finomsággal – fűszeres túróval vagy májpástétommal, végül süssük meg alaposan egy serpenyőben.

Galambgomba

Szintén nem nehéz felismerni: a fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatunk. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudjuk ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek közül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja nekünk a gombaszakértő.

Így főzzük meg:

Klasszikus gombapörköltnek vagy svédgombának isteni!

Szegfűgomba

Inkább a rétre mennénk? Akkor szegfűgombát keressünk!

Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos gomba. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát, de sajnos Budapest környékén kevés réten kószálnak nyájak: ha ilyet találunk, családi ereklyeként őrizzük az infót és menjünk vissza néhány hetente.

Így főzzük meg:

Ha szegfűgombából csinálod, a tiéd lehet a világ legjobb csipetkés gombalevese!

Pöfeteg

Fehér és pufi, elöregedett korában pedig a világ legjobb gyerekjátéka, mert ha megnyomogatod, füstölve eregeti a spóráit. A rétektől a fenyvesekig bárhol rábukkanhatunk. A fél-egy centis mérettől a focilabdányi kapitális példányokig terjedhet a mérete.

Így főzzük meg:

A piciket inkább dobjuk levesbe vagy savanyítsuk, a nagyobbakat érdemes kirántani – az állaga és a markáns íze miatt mindenki imádni fogja!

Gyilkos galóca Az egyetlen gomba, amit tanítanak az általánosban: zöldessárga kalapú, fehér tönkű, bocskorral és gallérral rendelkező, 7-20 cm magas, mindig feltűnően egészséges gomba. A bocskor a tojás alakú burok maradványa, amiből kinő. Nagyon kis mennyiségben is halálosan mérgező! A mérgezés tünetei csak a felszívódás után jelentkeznek, ezért a gyomormosás egyáltalán nem, de gyakran az azonnali dialízis sem tud segíteni az áldozatokon!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.