kulcsár edina
Ha unjuk a bolti, papírízű csiperkét, húzzunk tornacipőt és irány az erdő! Ha szerencsénk van, és most a sok eső segíthet ebben, olyan vasárnapi ebédet gyűjtünk össze, hogy a sztárséfek is könyörögni fognak a receptért!
Ha teleszedjük a kosarunkat, irány egy hivatalos gombavizsgáló! Az egész országot lefedő gombavizsgálók listáját a www.netgombasz.hu oldalon találjuk.
Soha ne álljunk neki úgy főzni, hogy nem látta egy szakértő az alapanyagot – Magyarországon több olyan gombafaj is terem, ami halálos mérget tartalmaz! Még ha nem is ezekbe futunk bele, egy jó kis májkárosodást a többi, „kevésbé veszélyes” fajtától is be lehet szerezni!
Őzlábgomba
Belépő szintnek számít, mert rengeteg helyen megterem. Keressünk egy akácos ligetet, egy bükkerdőt vagy akár egy bokrosabb rétet: ha lábszárközépig vagy térdig érő gombát látunk, az tuti, hogy őzláb lesz. Kiskorában úgy néz ki, mint egy dobverő, a nagyoknak pedig hosszú, fehér lába, nagy, barna foltos kalapja és fodros gallérja van.
Így főzzük meg:
A szárát tekerjük le, a kalapját pedig töltsük meg mindenféle finomsággal – fűszeres túróval vagy májpástétommal, végül süssük meg alaposan egy serpenyőben.
Galambgomba
Szintén nem nehéz felismerni: a fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatunk. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudjuk ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek közül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja nekünk a gombaszakértő.
Így főzzük meg:
Klasszikus gombapörköltnek vagy svédgombának isteni!
Szegfűgomba
Inkább a rétre mennénk? Akkor szegfűgombát keressünk!
Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos gomba. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát, de sajnos Budapest környékén kevés réten kószálnak nyájak: ha ilyet találunk, családi ereklyeként őrizzük az infót és menjünk vissza néhány hetente.
Így főzzük meg:
Ha szegfűgombából csinálod, a tiéd lehet a világ legjobb csipetkés gombalevese!
Pöfeteg
Fehér és pufi, elöregedett korában pedig a világ legjobb gyerekjátéka, mert ha megnyomogatod, füstölve eregeti a spóráit. A rétektől a fenyvesekig bárhol rábukkanhatunk. A fél-egy centis mérettől a focilabdányi kapitális példányokig terjedhet a mérete.
Így főzzük meg:
A piciket inkább dobjuk levesbe vagy savanyítsuk, a nagyobbakat érdemes kirántani – az állaga és a markáns íze miatt mindenki imádni fogja!
Gyilkos galóca Az egyetlen gomba, amit tanítanak az általánosban: zöldessárga kalapú, fehér tönkű, bocskorral és gallérral rendelkező, 7-20 cm magas, mindig feltűnően egészséges gomba. A bocskor a tojás alakú burok maradványa, amiből kinő. Nagyon kis mennyiségben is halálosan mérgező! A mérgezés tünetei csak a felszívódás után jelentkeznek, ezért a gyomormosás egyáltalán nem, de gyakran az azonnali dialízis sem tud segíteni az áldozatokon!