Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2019.10.09.

A legfontosabb tudnivalók, ha gombászni indulunk ősszel

Ha unjuk a bolti, papírízű csiperkét, húzzunk tornacipőt és irány az erdő! Ha szerencsénk van, és most a sok eső segíthet ebben, olyan vasárnapi ebédet gyűjtünk össze, hogy a sztárséfek is könyörögni fognak a receptért!

Ha teleszedjük a kosarunkat, irány egy hivatalos gombavizsgáló! Az egész országot lefedő gombavizsgálók listáját a www.netgombasz.hu oldalon találjuk.

Soha ne álljunk neki úgy főzni, hogy nem látta egy szakértő az alapanyagot – Magyarországon több olyan gombafaj is terem, ami halálos mérget tartalmaz! Még ha nem is ezekbe futunk bele, egy jó kis májkárosodást a többi, „kevésbé veszélyes” fajtától is be lehet szerezni!

Mushroom cream soup on wooden background
Fotó: 123 RF

Őzlábgomba

Belépő szintnek számít, mert rengeteg helyen megterem. Keressünk egy akácos ligetet, egy bükkerdőt vagy akár egy bokrosabb rétet: ha lábszárközépig vagy térdig érő gombát látunk, az tuti, hogy őzláb lesz. Kiskorában úgy néz ki, mint egy dobverő, a nagyoknak pedig hosszú, fehér lába, nagy, barna foltos kalapja és fodros gallérja van.

Így főzzük meg:

A szárát tekerjük le, a kalapját pedig töltsük meg mindenféle finomsággal – fűszeres túróval vagy májpástétommal, végül süssük meg alaposan egy serpenyőben.

Galambgomba

Szintén nem nehéz felismerni: a fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatunk. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudjuk ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek közül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja nekünk a gombaszakértő.

Így főzzük meg:

Klasszikus gombapörköltnek vagy svédgombának isteni!

Szegfűgomba

Inkább a rétre mennénk? Akkor szegfűgombát keressünk!

Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos gomba. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát, de sajnos Budapest környékén kevés réten kószálnak nyájak: ha ilyet találunk, családi ereklyeként őrizzük az infót és menjünk vissza néhány hetente.

Így főzzük meg:

Ha szegfűgombából csinálod, a tiéd lehet a világ legjobb csipetkés gombalevese!

Pöfeteg

Fehér és pufi, elöregedett korában pedig a világ legjobb gyerekjátéka, mert ha megnyomogatod, füstölve eregeti a spóráit. A rétektől a fenyvesekig bárhol rábukkanhatunk. A fél-egy centis mérettől a focilabdányi kapitális példányokig terjedhet a mérete.

Így főzzük meg:

A piciket inkább dobjuk levesbe vagy savanyítsuk, a nagyobbakat érdemes kirántani – az állaga és a markáns íze miatt mindenki imádni fogja!

Gyilkos galóca Az egyetlen gomba, amit tanítanak az általánosban: zöldessárga kalapú, fehér tönkű, bocskorral és gallérral rendelkező, 7-20 cm magas, mindig feltűnően egészséges gomba. A bocskor a tojás alakú burok maradványa, amiből kinő. Nagyon kis mennyiségben is halálosan mérgező! A mérgezés tünetei csak a felszívódás után jelentkeznek, ezért a gyomormosás egyáltalán nem, de gyakran az azonnali dialízis sem tud segíteni az áldozatokon!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek