kulcsár edina
Unod már a fõzeléket? Jöjjön a zöldborsó java! Ha izgalmakat csempésznél a tányérodra, próbáld ki valamelyik receptet!
Imádjuk a zöldborsólevest és a -főzeléket is, de a borsó többre érdemes! Hihetetlen, milyen sokféle és változatos étel készíthető belőle. Figyelj csak!
Így készítsd: Főzz puhára fél kiló frissen fejtett zöldborsót, szűrd le, turmixold össze. Adj hozzá 2 nagyobb burgonyát reszelve, 1 tojást, sót, 2 ek. lisztet. Sózd, borsozd, dolgozd össze. A kapott masszából formázz fasírt méretű lepényeket, ezeket kevés olajon süsd ki.
Tökéletes partikaja, vagy kímélő kísérője a szombat esti filmnek. Elkészítése szuperegyszerű! Főzz meg 20 dkg zöldborsót, pürésítsd össze. Keverj tésztát a következőkből: 1 bögre liszt, 2 dl joghurt, 1 tojás, 5 dkg vaj, 1/2 cs. sütőpor, só, bors. Botmixerrel dolgozz, csak 1 perc. Keverd a masszába a zöldborsópürét és 5-10 dkg reszelt trappista sajtot, majd süsd ki a a muffinokat szokásos módon. Tejföllel király!
Ha nincs is veteményeskerted, ilyenkor nagyon klassz zöldféléket lőhetsz a piacon. Érdemes cukorborsóra vadászni, mely az egyik legfinomabb salátakellék. Gazdagítsd bébispenóttal, az endíviával, fiatal céklalevelekkel, hisz ezek elképesztő gazdagok vitaminokban. Még jobb, ha egy marék ceruzababot is hozzácsapsz a salidhoz. Majd az egészet öntsd nyakon citromos-olajos-mustáros zöldfűszeres dresszingel. Ha fekete szezámmagot is szórsz rá, igazán különleges lesz.
És ha már igazán belelendültél a zöldborsó pürésítésébe, készíts egy ütős mártogatókrémet, ízesítsd úgy, mint a hummuszt. Másik variáció: zöldborsópüré, tejszínes krémsajt, menta, citrom (vagy lime) illetve só és bors.
Vegyél egy csomag készen kapható, sós linzertészta alapot. A tésztát nyújtsd 2-3 mm vastagra, igazítsd be a piteformába. 10-12 percig süsd elő. Ekkor kend meg tejföllel, morzsolj rá bőven kecskesajtot, végül pedig szórj rá 1-2 maréknyi frissen fejtett zöldborsót. Negyed órára told vissza a sütőbe, és kész! Hidegen is igazán finom, friss csírákkal, zsázsával megpakolva tökéletes uzsonna.
A frissen fejtett zöldborsót enyhén sós vízzel forrázd le, szűrd le és hideg vízzel öntsd nyakon, hogy mielőbb lehűljön. Keverd össze csíkokra vágott káposztával, salátával és már mehet is a vacsora asztalra! Citromos-kapros dresszinggel igazán kímélő uzsonnád lehet.
Ha valami tartalmasabbra vágysz, tésztával is párosíthatod a tavaszi borsót. Igazán stílusos fogást kapsz, ha spenótot is raksz hozzá. Csak semmi faxni: főzd ki a tésztát, közben forrázd le a borsót és a spenótot, egy kis pesto kíséretében pakold a tésztára. Nem tolsz ki magaddal, ha szórsz rá reszelt sajtot is.
Ha tényleg bejön neked a spenót, ezt se hagyd ki!