kulcsár edina
Azt hitted, hogy egészségesen táplálkozol? Egy pár étellel kapcsolatban ki kell, hogy ábrándítsunk: egyáltalán nem olyan egészségesek, mint amilyennek látszanak.
Tej
Bár a tej jó kalciumforrás, magas cukortartalma miatt lehet, hogy többet árt, mint használ. Egy kutatás szerint a vizsgálatnak azon női résztvevői, akik napi három, vagy annál több pohár tejet ittak, a 20 éven belüli elhalálozás 90 százalékkal nagyobb kockázatával néztek szembe, mint azok, akik napi egy pohárnál húzták meg a határt. A sok tejet fogyasztókat ráadásul a csonttörések, a gyulladások, és az idő előtti öregedésért felelős úgynevezett oxidatív stressz nagyobb kockázata is fenyegette.
Barna rizs
A barna rizsnek nagyobb lehet az arzéntartalma, mint a fehér változatnak. A rizs ugyanis felszívja az arzént a termőtalajból, és ez az ártalmas anyag, amelyet a rákkal és más betegségekkel is összefüggésbe hoztak, elsősorban a rizsszemek külső rétegében rakódik le – ez az a korparéteg, ami a fehér rizsszemeken már nincs rajta. Nem kell teljesen kihagynod az étrendedből a barna változatot, de időnként nyugodtan egyél fehér rizst is.
Csirke
A zsúfolt telepeken élő csirkéket nagyon sokszor antibiotikumokkal kezelik, ha pedig sok antibiotikumos húst eszünk, előbb-utóbb ellenállók leszünk az antibiotikumok hatóanyagaira. Ennek káros hatását pedig a legközelebbi antibiotikum-kezelés idején tapasztalhatjuk meg. Ha tudsz, inkább biohúst szerezz be, a biotermesztésnél az állatokat nem kezelik ilyen gyógyszerekkel.
Főzőolajok
Az olajok nemcsak egészséges zsírsavakban gazdagok, hanem sajnos ftalátokban is azok lehetnek – ezek a vegyületek pedig csúnyán belezavarhatnak a hormonrendszer működésébe, de a rákkeltő tulajdonságokkal is meggyanúsították őket. Viszont a zsírokban remekül képesek elraktározódni. A pálma- és a kókuszolaj helyett inkább a kisebb zsírsavtartalmú olajokat keresd, például az olívát vagy a repcét, és lehetőleg ne műanyag flakonban tárold őket, mivel a műanyagokban is sok lehet a ftalát.
Olcsó teák
A tea valóságos csodaital, hiszen antioxidáns hatásánál fogva számos betegség megelőzésében játszik szerepet. De az olcsó fajtákban több vizsgálat is több fluort mutatott ki, ez a vegyület pedig, ha túl sok van belőle, már egyáltalán nem hasznos. Ha sokat teázol, ruházz be minőségi teákba, például Darjeelingbe, Assamba vagy oolongba, és ne hagyd tovább a teafüvet a forró vízben 30 másodpercnél.