RETRO RÁDIÓ

Összefogtak a háziasszonyok, itt a tuti módszer, hogy jön le a címke a befőttes üvegről

Összefogtak a háziasszonyok, itt a tuti módszer, hogy jön le a címke a befőttes üvegről
Létrehozva2022. 08. 06. 17:40

Ezerrel tombol a befőzőszezon, készülnek a lekvárok, szószok, befőttek. Aki csak teheti, újrahasznosított üveget használ; de nem mindegy, hogy mennyi idő leimádkozni róla a címkét...

Érnek a friss, egészséges gyümölcsök, zöldségek, szinte mindenki befőz – hiszen sokkal egészségesebb, finomabb, no meg olcsóbb a végeredmény, mintha a boltban kellene megvenni a lekvárt, befőttet. A befőzés eleve nagy munka, hiszen kezdődik a zöldség és a gyümölcs feldolgozásával, ami sokszor önmagában is több órán át tart, majd folytatódik a főzéssel, és a végén jöhet a konzerválás, dunsztolás. Nem mindegy tehát, hogy mindemellett még mennyi ideig kell vakargatni a használt befőttes üvegekről a címkéket. Aki előrelátó, az egész évben gyűjti az üvegeket, hogy most, a szezonban annál kevesebbet kelljen vásárolni – csak az a fránya címke nem mindig akar lejönni! Szerencsére a magyar háziasszonyok egy Facebook csoportban alaposan kivesézték a témát, és rengeteg működő praktikát megosztottak egymással. Ezek közül válogattunk.

Removing,Sticky,Labels,From,Glass,Jars.,Hard,To,Remove,Tags
Fotó: Shutterstock

1. Csak hideg vízben szabad elmosni az üvegeket

Többen is állítják, hogy azért marad ragacsos, nyúlós a címke után az üveg felülete, mert a ragasztó a hőre megolvad, és később szinte lehetetlen leszedni. Ezért érdemes a befőttes üvegeket első körben hideg vízben áztatni és abban elmosogatni – utána jöhet majd a fertőtlenítő, forró vizes mosogatás, ha a címkétől és a ragasztótól már megszabadítottuk az üveget.

2. Kapargatás késsel

Bizonyos ragasztók, címkék némi langyos vizes mosogatás után lekaparhatók egy kenőkés fokával. Fontos, hogy mosogatószeres legyen a víz, mert ez nem engedi újra visszaragadni a ragasztót az üvegre. 

3. Szódabikarbóna és olaj

Sokan esküsznek e két szer kombinációjára: először áztatni kell az üvegeket, majd a kettő keverékével alaposan át kell dörzsölni a címkét, és pár órára, de akár egy éjszakára rajta hagyni a keveréket. Ezután pillanatok alatt lejön a címke, ragasztóval együtt. 

4. Sebbenzin, aceton és hígító

Természetesen nem összekeverve, hanem vagy az egyiket, vagy a másikat használva kell megdolgozni velük a befőttes üvegeket. Alapos vattakorongos áttörölgetés után pillanatok alatt lejön az üvegről a ragasztó – viszont utána nagyon alaposan el kell mosni az üvegeket.

5. Hajszárítós melegítés

Vannak olyan címkék, amiket nem ragasztóval, hanem fóliával, hőkezeléssel ragasztanak az üvegekre a gyárban; ezeket több háziasszony szerint a leghatékonyabban a hajszárítós óvatos melegítés távolítja el – méghozzá tökéletesen ragacsmentesen.

6. Kezelés a mélyhűtőben

Sokan esküsznek a módszerre, amely szerint le kell fagyasztani az üvegeket, hiszen így velük együtt a ragasztó is megfagy, és pár pillanat alatt le lehet kaparni éles késsel.
 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.