1 hónapja

Összefogtak a háziasszonyok, itt a tuti módszer, hogy jön le a címke a befőttes üvegről

Ezerrel tombol a befőzőszezon, készülnek a lekvárok, szószok, befőttek. Aki csak teheti, újrahasznosított üveget használ; de nem mindegy, hogy mennyi idő leimádkozni róla a címkét...

Érnek a friss, egészséges gyümölcsök, zöldségek, szinte mindenki befőz – hiszen sokkal egészségesebb, finomabb, no meg olcsóbb a végeredmény, mintha a boltban kellene megvenni a lekvárt, befőttet. A befőzés eleve nagy munka, hiszen kezdődik a zöldség és a gyümölcs feldolgozásával, ami sokszor önmagában is több órán át tart, majd folytatódik a főzéssel, és a végén jöhet a konzerválás, dunsztolás. Nem mindegy tehát, hogy mindemellett még mennyi ideig kell vakargatni a használt befőttes üvegekről a címkéket. Aki előrelátó, az egész évben gyűjti az üvegeket, hogy most, a szezonban annál kevesebbet kelljen vásárolni – csak az a fránya címke nem mindig akar lejönni! Szerencsére a magyar háziasszonyok egy Facebook csoportban alaposan kivesézték a témát, és rengeteg működő praktikát megosztottak egymással. Ezek közül válogattunk.

Removing,Sticky,Labels,From,Glass,Jars.,Hard,To,Remove,Tags
Fotó: Shutterstock

1. Csak hideg vízben szabad elmosni az üvegeket

Többen is állítják, hogy azért marad ragacsos, nyúlós a címke után az üveg felülete, mert a ragasztó a hőre megolvad, és később szinte lehetetlen leszedni. Ezért érdemes a befőttes üvegeket első körben hideg vízben áztatni és abban elmosogatni – utána jöhet majd a fertőtlenítő, forró vizes mosogatás, ha a címkétől és a ragasztótól már megszabadítottuk az üveget.

2. Kapargatás késsel

Bizonyos ragasztók, címkék némi langyos vizes mosogatás után lekaparhatók egy kenőkés fokával. Fontos, hogy mosogatószeres legyen a víz, mert ez nem engedi újra visszaragadni a ragasztót az üvegre. 

3. Szódabikarbóna és olaj

Sokan esküsznek e két szer kombinációjára: először áztatni kell az üvegeket, majd a kettő keverékével alaposan át kell dörzsölni a címkét, és pár órára, de akár egy éjszakára rajta hagyni a keveréket. Ezután pillanatok alatt lejön a címke, ragasztóval együtt. 

4. Sebbenzin, aceton és hígító

Természetesen nem összekeverve, hanem vagy az egyiket, vagy a másikat használva kell megdolgozni velük a befőttes üvegeket. Alapos vattakorongos áttörölgetés után pillanatok alatt lejön az üvegről a ragasztó – viszont utána nagyon alaposan el kell mosni az üvegeket.

5. Hajszárítós melegítés

Vannak olyan címkék, amiket nem ragasztóval, hanem fóliával, hőkezeléssel ragasztanak az üvegekre a gyárban; ezeket több háziasszony szerint a leghatékonyabban a hajszárítós óvatos melegítés távolítja el – méghozzá tökéletesen ragacsmentesen.

6. Kezelés a mélyhűtőben

Sokan esküsznek a módszerre, amely szerint le kell fagyasztani az üvegeket, hiszen így velük együtt a ragasztó is megfagy, és pár pillanat alatt le lehet kaparni éles késsel.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!