
Mostantól különösen nagy kedvence a nőknek ez a szerkezet. Nem csak az edényeket tartja tisztán, de még a befőzést is megoldja. Fantasztikus ötlet!
Sokan ma is nagyanyáink régi módszerével, egy lábosban dunsztolják a befőtteket, de akad, aki drága befőzőautomatát vásároltat a férjével. Csakhogy van a lekvárfőző magyar nőknek egy harmadik tábora is! Ők azok, akik unnak a dunsztos lábos mellett ácsorogva folyamatosan figyelni, viszont fölösleges pénzkidobásnak gondolják a befőzőautomatát. Nos, ezek a nők a mosogatógépben dunsztolnak!

Íme, a módszer:
- A megmosott gyümölcsöt tegyük a tisztára mosott üvegekbe, majd merjük rá forrón a frissen készített cukorszirupot. Az üvegeket szinte csordultig töltsük tele.

- A kupak alá tegyünk celofánlapot, majd csavarjuk rá szorosan az üvegre.
- Ha az összes üveggel végeztünk, pakoljuk be mindet a mosogatógépbe és indítsuk el a legmagasabb hőmérsékletű, de legalább 70 fokos programot. Fontos, hogy a gépet nem szabad kinyitni, miután lejárt a program! Csak másnap vegyük ki az üvegeket.
Nemcsak azért szuper ez a módszer, mert nem kell a hatalmas lábassal és a forró vízzel bíbelődni, hanem azért is, mert folyamat végére makulátlan tiszták lesznek az üvegek!
FONTOS!
- Az üvegeket szorosan egymás mellé pakoljuk a mosogatógépben, mert így nem tudnak eldőlni.
- Mindig jó szorosan csavarjuk rá az üvegekre a tetőt! Fontos a tökéletes zárás!
- Akad, aki szerint fejjel lefelé állítva kell az üvegeket bepakolni a gépbe.
- Amennyiben nem tölti meg a gépet a befőtt, úgy támasszuk ki tiszta edényekkel.
- Dunsztoláskor tilos mosogatógép tablettát használni!
- Érdemes estefelé indítani a gépet, az ajtaját csak reggel nyissuk ki!

Mi is ez az új dili, a befőzőautomata?
A szerkezet egy kisebb konzervüzem működtetését teszi lehetővé otthon, legalábbis azt a látszatot kelti. És mivel jó drága (30-50-60 ezer forint, típustól függően), és sok helyet foglal, azonnal megosztotta a szorgoskodó nők táborát. Rengetegen gondolják ugyanis úgy, hogy ha nagyanyáink meg tudták oldani egyetlen hatalmas fazékkal a dunsztolást, akkor mi is meg tudjuk. Hiszen a módszer ma is működik, ráadásul a fazék nem zabálja az áramot.
Tény, hogy a befőzőautomatának is van előnye, egyszerre 10-15 üveget is képes sterilizálni úgy, hogy rá sem kell nézni közben, mindössze annyi a feladat vele, hogy betápláljuk digitális rendszerébe a feladatot, a gép a végén kikapcsol, a befőtt vagy a lekvár tökéletes lesz.







