Itt a nyár különleges receptje, ha ecetes-fokhagymás szilvát szeretnél elrakni télire. Tény, hogy jó néhányan fenntatásokkal fogadják, hiszen úgy gondolják, gyümölcshöz fokhagymát párosítani túlságosan extrém. Pedig meg kellene adni az esélyt az ecetes szilvának, hiszen ez a különleges ízkombináció fantasztikusan érvényesül sült húsok mellett! Ám ahhoz, hogy élvezhesd ezt a gasztronómiai csodát, most kell cselekedned, hiszen a nagyon puha és túlérett szilva már nem alkalmas erre a célra. Ne maradj le róla! Íme a recept:
Ecetes-fokhagymás szilva
Hozzávalók:
félig érett, savanykás, nem puha szilva
fokhagyma
1,75 l víz
0,25 l 10 %-os ecet
8 dkg cukor
4 dkg só
bors
pár db babérlevél
3 kk nátrium-benzoát
Így készítsd el:
Mosd meg a szilvát és magozd ki úgy, hogy egyben maradjon a gyümölcs. Pucold meg a fokhagymát. Minden szilvamag helyére tegyél egy-egy fokhagyma gerezdet. Majd óvatosan rakd bele az üvegbe a szilvaszemeket.
Készítsd el a felöntőlevet: a hozzávalókat az ecet és a nátrium benzoát kivételével forrald össze. Ezzel egy időben a forrásponthoz közeli kb. 1 dl forró vízben oldd fel a nátrium benzoátot - forralni nem szabad, mert kicsapódik.
Amikor a lé kihűl, öntsd hozzá az ecet. Az elkészített levet öntsd rá az üvegekben lévő fokhagymás szilvaszemekre. Zárd le az üvegeket, mehetnek a kamrába.