1 hónapja

Ezek a jelek biztosan megmutatják, hogy már kezd teljesen eluralkodni rajtad az alkohol

Időnként szinte mindenki legurít egy sört, vagy egy pohár bort; de aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, annak nem árt figyelnie a jelekre: a függőség ugyanis egy idő után egyértelműen megmutatkozik...

Baráti, családi összejövetelek, egy nehéz nap, vagy ünnep: az alkohol valamilyen formában mindenki életében jelen van; ám nem mindegy, hogy milyen mértékben. A szakemberek szerint a rendszeresség a legveszélyesebb az alkoholfogyasztás során, hiszen nem csupán károsítja a szervezetet, de függőség is kialakulhat. Sokan nincsenek vele tisztában, mikortól számít valaki függőnek; pedig egyértelmű jelek mutatják, ha valakin már kezd eluralkodni az alkohol. 

Fotó: Pixabay.com

1. Nem bírsz leállni

Több helyen találkozhattál már az angol „binge drinking” kifejezéssel, amit arra az ivási szokásra használnak, amikor valaki rövid időn belül négy vagy több italt is megiszik. Ilyenkor arról van szó, hogy az illető képtelen csak egy italt meginni, nem éri be egy pohár borral, egy felessel vagy sörrel, hanem addig iszik, míg minél gyorsabban le nem részegedik.

2. Akkor is iszol, ha már volt bajod belőle

Az alkohol rövid távon is okoz egészségi problémákat, de kihat a családi, baráti kapcsolatokra is, sőt, ha valaki sokszor néz a pohár fenekére, a munkahelyén is nehezebben koncentrál, romlik a teljesítménye. Ha valaki annak a tudatában iszik, hogy tudja, hogy problémái lesznek belőle, az intő jel, hogy a függőség már kialakult.

3. Legurul pár ital akkor is, ha nem szabad

Még a nagyivók számára is tabu terhesség alatt alkoholt fogyasztani, hiszen végzetes következményei lehetnek a magzat számára. Ha valaki ilyenkor is képtelen kontrollálni az ivást, akkor minél előbb orvoshoz kell fordulnia, hogy a függőségtől megszabadulhasson. A függőség jele az is, ha valaki akkor sem bírja ki ivás nélkül, ha tudja, hogy autóba kell ülnie; hiszen köztudott, hogy életveszélyes is lehet ittasan vezetni.

4. A környezeted aggódik miattad

Ha valaki többször is kapott már visszajelzést a családtól, barátoktól, netán a munkahelyéről, hogy fel kellene hagynia az ivással, az vészjelzés: érdemes minél előbb segítséget kérni.

5. Elvonási tüneteid vannak, ha nem iszol

Erős tünetek jelentkeznek, ha valaki hosszú ideig rendszeresen és nagy mennyiségben ivott, majd egyik napról a másikra abbahagyja az ivást: izzadás, kézremegés, alvászavarok, szapora pulzus, émelygés, hányinger, idegesség, szorongás, és súlyos esetben rohamok is előfordulnak. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!