2 hónapja

Szórj szalmát a kertedbe, fantasztikus lesz a hatás

Ebben a tikkasztó hőségben a növények is szenvednek, nem győzi locsolni őket az ember. Ezzel a trükkel azonban rengeteget segíthetsz rajtuk.

Brutális hőhullámok vannak idén, és szinte az egész országot aszály sújtja. Akinek konyhakertje van, az már látja, hogy idén sokkal kevesebb lesz a termés, sőt, sok növény teljesen ki is száradhat, hiszen még a napi locsolás sem segít ebben az időjárásban, a víz pár óra alatt elpárolog a zöldségek alól. Egyre többen próbálják ki a mulcsozást, ami nem más, mint valamilyen takaróanyag – általában szalma – szétterítése az ágyásokban; ez nem csak a talajt javítja és védi, de hosszú ideig megtartja a vizet, így a növények jobban bírják a forróságot. Mutatjuk, hogyan használd a módszert!

szalma
Fotó: Shutterstock

Széna, szalma, ágapríték

Legtöbbször kisbálás szalmát szereznek be a hobbikertészek, és ezzel takarják az ágyásaikat, de a kaszált, már megszáradt széna is jó, sőt, a fűnyíró gyűjtőjéből a fű is. Nagy divat az ágaprítékkal való takarás is, hiszen azóta, hogy a kerti hulladék égetését országosan betiltották, egyre többen darálják maguk a metszésből, kertkarbantartásból visszamaradt ágakat. Így az ágapríték szinte ingyen van; egyébként, ha zsákos kiszerelésben rendeled, drága mulatság lenne az egész konyhakertet beteríteni vele. A konyhakertbe az ágapríték nem a legjobb választás, viszont a bokrok, fák alá igen; a zöldségeid alá a széna vagy a szalma az ideális.

Cékla
Fotó: Shutterstock

Mikor érdemes mulcsozni?

Bármelyik anyagot is választod, alapvetően tavasszal van a mulcsozás időpontja. Nem mindegy azonban, hogy mikor: a magok csírázását gátolja a takarás, ezért a legjobb palántázás után, vagy nyár elején leteríteni a szalmaréteget a kertbe. Azonban a szükség törvényt bont: ha nyár közepén szeretnéd megvédeni a veteményt a kiszáradástól, nyugodtan teríthetsz szalmát a konyhakertbe.

Így csináld

Minél vastagabb a mulcsréteg, annál jobban tartja a vizet, de általában öt-tíz centi takarás már elegendő ahhoz, hogy megvédje a növényeidet a kiszáradástól. Fontos azonban tudni, hogy a szalma megköti a nitrogént, és nem táplálja a talajt, ezért érdemes trágyával keverni ősszel, hogy egészséges, tápanyagban gazdag legyen a föld a következő szezonra.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!