Létrehozva: 2022.03.28.

Gyönyörű növények, amik totál hazavágják a kerted! Ezeket felejtsd el

Akármilyen szépek, kétszer is gondold meg, hogy telepíted-e őket! Ugyanis egy idő után mindent leuralnak a kertben...

Vannak növények, amik gyorsan nőnek, mutatósak, és kezdők is könnyedén tudják gondozni őket – így csábító lehet a gondolat, hogy te is telepíts belőlük a kertedbe. Míg az első években gyönyörködsz a fejlődésükben, később annál több gondot okoznak: ugyanis nem csupán elnyomnak minden mást, de tökéletesen kiirthatatlanok is, és némelyik még a házadban is komoly kárt tehet. Ezek a kertgyilkos növények egy idő után a gazdájuk fejére nőnek, és nem marad más megoldás, mint kiirtani őket – már, ha sikerül. Mutatjuk, melyekről van szó, alaposan gondold meg, hogy ültetsz-e belőlük!

Fotó: Pixabay.com

1. Trombitafolyondár

Fotó: Pixabay.com

A kertgyilkos növények közül a legismertebb: házfalakon, kerítéseken szinte bárhol találkozhattál már vele az országban, narancssárga virágaival igencsak mutatós növény, ráadásul télálló is, így következő évben is takarni fog. Azonban egy-két év elteltével megbosszulja magát a telepítés: mivel roppant gyorsan növekszik, folyamatos metszést igényel – és még ennek ellenére is brutálisan elszaporodik. Ugyanis a föld alatti gyökérzetéről folyamatosan hozza a sarjait, így, ha trombitafolyondárt telepítesz valahova, ott rövid időn belül más növény nem fog megmaradni. Ha pedig felkúszik a házfalra, súlyos károkat okozhat: az csak egy dolog, hogy a vakolatot ledolgozza a gyökereivel, de a súlya miatt akár a tetőben is kárt okozhat. Mivel a dús lombozat nehéz, ezért csak olyan kerítésre szabad futtatni, ami nem rozoga, és bírja a strapát.

2. Borostyán

Fotó: Pixabay.com

Mutatós kúszónövény, rusztikus hatást kelt kőkerítésre, házfalra futtatva, és romantikus hangulatot kölcsönöz a kertnek. Kiváló arra, hogy eltakarj vele egy területet a kíváncsi tekintetek elől, ráadásul egész télen takar, hiszen örökzöld. Azonban, akárcsak a trombitafolyondár, a borostyán is előbb-utóbb kárt tesz a vakolatban, ha házfalra futtatod. Mivel gyorsan nő, hamar felkapaszkodik a fákra is, és egyéb olyan helyekre, ahova nem szerettél volna borostyánt futtatni – így folyamatos gondoskodást igényel, hiszen a fákra káros a jelenléte. Ha valaha is úgy döntesz, hogy meg akarsz szabadulni tőle, akkor alaposan fel kell kötnöd a gatyádat, hiszen a gyökerei mindent átszőnek, és mindenhol felbukkanhat újra. Talajtakaró tulajdonságai miatt elnyomja a többi növényt, így nem csupán arra kell figyelned, hogy a fákra ne kússzon fel, de arra is, hogy maradjon tere a virágaidnak is.

3. Bambusz

Fotó: Pixabay.com

Igazi sikerélmény a telepítése, gyorsan lehet belőle mutatós sövényed, mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek, és örökzöld: ha nincsenek keményebb telek, a lombja egész télen díszíti a kertet. Azonban a növekedését nehéz munka kordában tartani, a bambusz ugyanis a föld alatt terjeszkedik igazán. Akár 4-10 méterre is elkúsznak a föld alatti hajtásai, hegyes hajtásvégei pedig szinte mindent átszúrnak, legyen az betonjárda, térkő, vagy házfal. Gyökércsapda vagy bambuszszegély leásásával egy ideig megakadályozható a föld alatti terjeszkedés: ez egy fém vagy műanyag lap, amit 60-80 centire kell leásni a földbe – de a bambusztulajdonosok tudják, hogy ennek ellenére is előfordul, hogy kinő egy új bambusz a kert kellős közepén egy-két év után. Ha később úgy döntesz, meg szeretnél tőle szabadulni, az egyetlen megoldás a totális gyomirtó; hiszen a gyökérrendszerét kiásni szinte lehetetlen.

4. Lilaakác

Fotó: Pixabay.com

Pompás virágaival, girbegurba ágaival mesebeli hangulatot varázsol minden kertbe. Bár kúszónövény, de a megfelelő gondoskodással fa alakúra is nyírható. Erőteljes, szívós növény, akár hét méter magasra is felkúszik, és folyamatosan metszeni kell, hiszen máshogy nem tartható kordában. Ha elburjánzik, teljesen kezelhetetlenné válik, és ilyenkor már metszéssel sem lehet kordában tartani. Kiirtani csákánnyal, kapával, rengeteg türelemmel, és évek kitartó munkájával lehet; ezért alaposan gondold meg, ha ilyet telepítenél!


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Olyan történt a Fradi csodacsapatával, ami idén még nem fordult elő

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Fucsovics remekelt, elképesztő összeg ütötte a markát

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban