1 éve

Szórj kávézaccot a kertedbe, eszméletlen lesz a hatás

Csodát tesz a kávézacc a kertben, nem érdemes a kukába dobni; a növények ugyanis nagyon hálásak érte. Most azonban a tudomány is megszólalt az ügyben...

A kávézacc a kertben hasznos segítőtárs, hiszen tele van olyan tápanyagokkal, amiktől csodaszépen fejlődnek kint a növények; de kártevőriasztásra is kiváló, sőt, távol tartja az ágyásoktól a macskákat is. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is használták ezt a csodaszert; ám egy friss kutatás szerint a kávézacc a kertben csak az első lépés: ezt a csodaszert ugyanis kiválóan lehetne hasznosítani nagyban is; például erdőtelepítésnél.

Fotó: Pixabay.coim

A vizsgálatot trópusi fákon végezték, és kiderült, hogy sokkal gyorsabban növekednek, ha kávézaccot is kapnak tápanyagként. A Costa Rica-n végzett kutatás során a Hawaii egyetem tudósai összesen 30 teherautónyi kávézaccot terítettek el egy kb. 1400 négyzetméteres területen, amit aztán beültettek fákkal. Ezzel párhuzamosan egy ugyanekkora földterületet is beültettek, amire azonban kávézaccot nem terítettek. A különbség látványos volt a kávézaccos föld javára: két év után a talaj foszfor-, szén- és nitrogéntartalma sokkal magasabb volt, mint a másik területen. Sőt, itt kevesebb gyomnövény nőtt, és erre a területre könnyebb volt lágyszárú növényeket telepíteni, és a talajélet is jobban beindult. A kutatók az eredmények publikálásakor hozzátették, hogy a savassága miatt a kávézacc nem minden éghajlaton tesz jót a növényeknek, de a trópusi talaj tápanyagban igen szegény, így itt nagy eredményeket hozott.

Fotó: Pixabay.com

A kávézacc hatékonyságát támasztja alá a Brit Ökológiai Intézet jelentése is, mely szerint a kávézaccal kezelt talajon a lombkorona 60 százalékkal nagyobb, aminek köszönhetően az invazív gyomnövények kevésbé képesek megtelepedni. Az így kezelt területen pedig sokkal színesebb, változatosabb növényállomány telepszik meg. A kutatási eredmények azért is izgalmasak, mert a kávé elsősorban a trópusokon képes megteremni, így az ottani talaj, növényzet jobban tolerálja a savasságát – és ezeket az eredményeket az erdőtelepítéseknél a kutatók fel tudják használni. Az értékes kávézacc egyébként világszerte hulladéklerakókban bomlik le, több millió tonna; anélkül, hogy hasznosulna. A kutatók szerint érdemes lenne nagyüzemben is foglalkozni vele. Kicsiben pedig máris sokan gyűjtik, hogy a komposztra, vagy közvetlenül a növények alá kerülve dúsítsa a kert talaját.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!