tóth gabi
Még a rendszeres takarítás mellett is előfordulhat, hogy csupa zsír lesz a sütő, az odaégett dolgokról nem is beszélve. A szódabikarbóna ebben az esetben is hatásosan tud segíteni, méghozzá súrolás nélkül!
A sütőtisztítás senkinek nem a kedvence a házimunkák közül, hiszen van, hogy órákig, guggolva kell súrolni. A szódabikarbóna, az ecet és a citrom használatával szerencsére mindezt megúszhatod, súrolás nélkül le tudod törölni a legdurvább, odaégett szennyeződéseket is. Mutatjuk, hogyan!
Fogj egy tiszta tepsit, karikázz bele egy egész lime-ot vagy citromot, majd öntsd fel vízzel a tepsit, adj a vízhez egy deci ecetet. Tedd be a sütőbe óvatosan a tepsit, majd kapcsold be 180-200 fokra, és hagyd járni húsz percig. A citromból és az ecetből kioldódó savak átjárják a sütőt, és a meleg gőz leoldja a szennyeződéseket. A húsz perc leteltével kapcsold ki a sütőt, de hagyd csukva az ajtót még 30-40 percig; ennyi idő alatt egyrészt kihűl, másrészt tovább tudnak dolgozni a savak.
Az ecetes-citromos kezelés után vedd ki a tepsit, és nedves ronggyal töröld át a sütőt. Így egy mozdulattal tisztává varázsolhatod. Meglehet, hogy a makacsabb, odaégett maradékoknak nem volt elég ez a kezelés, akkor jöhet a szódabikarbóna: önts a sütőbe egy keveset, nedves szivaccsal dörgöld be vele a sütő teljes felületét belül, majd hagyd rajta 15 percig. Ezután egyszerűen töröld át a sütőt, így még a legmakacsabb szennyeződéstől is megszabadulhatsz - ahogy ebben a videóban: