RETRO RÁDIÓ

Így rakd el a lecsót télire, szuper ez a recept

Létrehozva2022. 07. 30. 15:00

Érik a paradicsom, itt az ideje lecsót eltenni télire! Ahány ház, annyi szokás, de abban mindenki egyetért, hogy akkor a legjobb, ha megmarad a friss íze. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elérni!

Lecsó nélkül elképzelhetetlen a kamrapolc, hiszen télen igencsak feldobja a szürke napokat, ha a nyár friss ízeit el tudod újra készíteni. Most van itt az ideje, hogy befőzd a téli adag lecsót, de nem mindegy, hogyan csinálod; hiszen akkor az igazi, ha friss paradicsom, paprika íze. Sokféleképpen elkészíthető ez a hagyományos magyar étel, így a befőttes üvegekbe is többféleképpen kerülhet: van, aki csípősen szereti, mások megbolondítják egy kis cukkinivel is, és külön tábort alkotnak a hagymával és anélkül eltevők is. Mutatunk egy tuti receptet, amit lehetetlen elrontani, és ami mellett garantált, hogy télen is friss íze lesz az lecsónak.

Lecho.,Lecsăł.,Tinned,Tomatoes,With,Peppers.,Conservation,In,Hand,Close
Fotó: Shutterstock

 

Lecsó télire

Hozzávalók:

  • 4 kg zöldpaprika
  • 2 kg paradicsom
  • ízlés szerint só
Vegetable,Dish,Of,Stewed,Sweet,Peppers,And,Tomatoes,,Lecho,,Vegetarian
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • A zöldségeket alaposan mosd és tisztítsd meg, vágd ki a rossz részeket. Szabadítsd meg a paprikát a csumájától, a paradicsomot tedd pár percre forró vízbe, majd húzd le a héját, és csak ezt követően darabold fel.
  • A friss ízű lecsó titka, hogy ne főzd túlságosan sokáig a hozzávalókat: maradhat roppanós a paprika! Míg azonnali fogyasztás esetén sokan előbb a paprikát párolják meg a lecsóhoz, most csináld fordítva: tedd fel főni a paradicsomot, és ha forr, akkor add hozzá a darabolt paprikát.
  • Adj hozzá ízlés szerint sót, majd várd meg, amíg a lecsó felforr. Ezután ne főzd sokáig, éppen csak rottyants rajta egyet, és máris mehet a csírátlanított befőttes üvegekbe.
  • Az üvegeket jó szorosan zárd le a kupakkal, majd fordítsd őket fejre 15 percre – ezután mehetnek a szárazdunsztba, ahol két nap alatt hagyd kihűlni őket.
  • Ha félsz attól, hogy megromlik, tehetsz hozzá nátrium-benzoátot, de anélkül is eláll a lecsó; és a rövid főzési idő miatt friss íze lesz télen is, amikor kibontod az üveget.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.