
Így rakd el a lecsót télire, szuper ez a recept
Érik a paradicsom, itt az ideje lecsót eltenni télire! Ahány ház, annyi szokás, de abban mindenki egyetért, hogy akkor a legjobb, ha megmarad a friss íze. Mutatjuk, hogyan tudod ezt elérni!
Lecsó nélkül elképzelhetetlen a kamrapolc, hiszen télen igencsak feldobja a szürke napokat, ha a nyár friss ízeit el tudod újra készíteni. Most van itt az ideje, hogy befőzd a téli adag lecsót, de nem mindegy, hogyan csinálod; hiszen akkor az igazi, ha friss paradicsom, paprika íze. Sokféleképpen elkészíthető ez a hagyományos magyar étel, így a befőttes üvegekbe is többféleképpen kerülhet: van, aki csípősen szereti, mások megbolondítják egy kis cukkinivel is, és külön tábort alkotnak a hagymával és anélkül eltevők is. Mutatunk egy tuti receptet, amit lehetetlen elrontani, és ami mellett garantált, hogy télen is friss íze lesz az lecsónak.

Lecsó télire
Hozzávalók:
- 4 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom
- ízlés szerint só

Elkészítés:
- A zöldségeket alaposan mosd és tisztítsd meg, vágd ki a rossz részeket. Szabadítsd meg a paprikát a csumájától, a paradicsomot tedd pár percre forró vízbe, majd húzd le a héját, és csak ezt követően darabold fel.
- A friss ízű lecsó titka, hogy ne főzd túlságosan sokáig a hozzávalókat: maradhat roppanós a paprika! Míg azonnali fogyasztás esetén sokan előbb a paprikát párolják meg a lecsóhoz, most csináld fordítva: tedd fel főni a paradicsomot, és ha forr, akkor add hozzá a darabolt paprikát.
- Adj hozzá ízlés szerint sót, majd várd meg, amíg a lecsó felforr. Ezután ne főzd sokáig, éppen csak rottyants rajta egyet, és máris mehet a csírátlanított befőttes üvegekbe.
- Az üvegeket jó szorosan zárd le a kupakkal, majd fordítsd őket fejre 15 percre – ezután mehetnek a szárazdunsztba, ahol két nap alatt hagyd kihűlni őket.
- Ha félsz attól, hogy megromlik, tehetsz hozzá nátrium-benzoátot, de anélkül is eláll a lecsó; és a rövid főzési idő miatt friss íze lesz télen is, amikor kibontod az üveget.






