2 hónapja

Végre kiderült, hogy kell gondozni a begóniát

Dísznövényként és szobanövényként is gyönyörűen mutatnak.

Ha virágokkal szeretnéd díszíteni otthonodat, az egynyári begónia tökéletes választás lehet számodra. Szinte egész nyáron virágzik, már tavasz végén megjelennek rózsaszín, piros, sárga, narancs vagy fehér színben játszó virágai, és megfelelő gondozás mellett még ősz elején is hoz virágokat. Gyönyörűen mutat a kertben, balkonládákban vagy akár a lakásban is. Nagyon sokféle típus és színváltozat létezik, így megfelelően tudsz választani a lehetőségeidhez és stílusodhoz mérten. 

A begónia alapvetően trópusi területen őshonos, ezért gondozása nem igényel különösebb odafigyelést, mert szereti a meleget. Azt azonban tudni kell róla, hogy ennek a közkedvelt növénynek minden egyes része mérgező, de ez ne tántorítson el senkit a tartásától. Ha kisgyerek vagy kisállat van a családban, érdemes biztonságos helyen tárolni a virágokat. 

Variety,Of,Colorful,Begonia,Flowering,Plants,From,The,Family,Begoniaceae
Fotó: Shutterstock


Mutatjuk, mitől lehet csodálatosan virágzó begóniád egész nyáron! 


A begónia alapvetően fényigényes növény, ám a hosszan tartó forróságot nehezen tűri. Levelein égési foltok jelennek meg túl erős, tartós napfény hatására. Lehetőség szerint olyan napos, világos helyre ültessük, ahol néha félárnyék is van, és inkább délelőtt éri a fény. 

A laza, tőzeges, kókuszrostos talajt kedveli, ültetéshez A típusú virágföldet érdemes választani, mert ez felel meg a legjobban a virág fejlődésének. A cserepes növényeket csak akkor érdemes átültetni, ha már nagyobb méretű kaspóra van szüksége, erre pedig a tavasz a legmegfelelőbb időpont.

Mennyi víz kell neki? 

Öntözésére oda kell figyelni, mert rendszeresen igényli a vizet, azonban a túlöntözés is árthat neki. Főleg a cserépben tartott begóniák érzékenyek rá, mert könnyen gyökérrothadást okozhat. A vízzel permetezés is gondot jelenthet számukra, mert sötét foltok jelenhetnek meg a leveleiken. A legjobb, ha locsolás közben közvetlenül a tövére öntjük a vizet. Érdemes a cserépben tartott virágot egy kaviccsal és vízzel teli tálcán tartani, így közvetetten a párologtatás, a párás környezet is meg van oldva.

Virágai maguktól lehullanak, ezzel szerencsére nem kell foglalkozni. Szaporítani dugványozással lehet, ehhez vágd le a több leveles hajtásokat, és egy átlátszó üveget tölts meg vízzel, hogy a hajtások a víz és a fény hatására gyökeret eresszenek. Erre kb. 2-3 hetet kell várni, ezt követően ültetheted el az immár gyökeres dugványokat laza szerkezetű virágföldbe.

A gumós begóniát teleltetni is lehet: ha nem cserépben tartod, ki kell ásni a gumóját és megtisztítani az esetlegesen rothadó vagy beteges részektől. Szellős és száraz helyen teleltesd át fagytól védett helyen, locsolni csak ritkán szabad. Tavasszal, a, fagyveszély elmúltával újra ki lehet ültetni a szabadba, ilyenkor a gumók szétosztásával még szaporíthatod is a virágot.

Bízunk benne, hogy ezekkel a tanácsokkal gyönyörű virágokat fogsz nevelni, a begóniák meghálálják a kitartó gondoskodást!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!