Létrehozva: 2025.04.21.

Húsvéti utójáték – sonkás receptek kreatív tálalásban

Egy falat se maradjon!

Sonka sokszínűen

Kivel ne fordult volna már elő, hogy túl sok sonkát vett húsvétra, és már az első nap után unni kezdte ezt a finomságot. Készítsünk belőle izgalmas fogásokat, így változatos lesz , és garantáltan elfogy az utolsó falatig!

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Mézes-mázos sült sonka

Hozzávalók:

  • 1 kg füstölt sonka
  • A mázhoz:
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál ecetes torma
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál szójaszósz

Elkészítés

1. Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát. Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet. Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is. Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.

2. Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként. Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni. Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.

3. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát. Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni. Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.

4. Ha kész, kivesszük. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes.

170 perc

1 adag 440 kcal

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Sonkás zöldbableves tejföllel

Hozzávalók:

  • 25 dkg főtt füstölt sonka
  • 50 dkg fagyasztott zöldbab
  • 6 dl füstöltsonka-lé
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 2,5 dl tejföl + a tálaláshoz
  • 1 csokor kapor
  • 2 evőkanál zsír
  • bors

Elkészítés

1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy fazékban megdinszteljük két evőkanál zsíron. Rátesszük a meghámozott, felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint az áttört fokhagymát, és tovább pároljuk pár percig. Felöntjük a sonkalével és a zöldségalaplével, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, babérlevéllel, sóval és borssal.

2. Elkezdjük főzni. Ha már félig megpuhultak a gyökérzöldségek, hozzáadjuk a fagyasztott zöldbabot és a felkockázott sonkát, együtt készre főzzük.

3. Az egy evőkanálnyi lisztet vagy keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt, beleöntjük a csendesen forró levesbe, elkeverjük, alaposan kiforraljuk.

4. Tálalásnál megszórjuk összevágott kaporral, és külön edényben kínálunk még mellé tejfölt.

Elkészítési idő: 40 perc

1 adag 190 kcal
 

 

Mozzarellás sült csusza

Hozzávalók:

  • 25 dkg csuszatészta
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 125 g minimozzarella
  • 2 tojás
  • 2 dl tejföl
  • kb. 10 cm póréhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem zöldje
  • 2-3 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

Kikeverjük az egész tojásokat a tejföllel, sózzuk. Hozzávegyítjük a felkarikázott póréhagymát, a kockára vágott sonkát, a félbevágott mozzarellát. A szokásos módon kifőzzük a tésztát, épp csak leöblítjük, és összekeverjük a mártással. Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával, beleöntjük az ízesített tésztát. 160 fokos sütőben bő félóra alatt megsütjük.

Előkészítés: 55 perc

1 adag: 560 kcal

Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Töltött dagadó

Hozzávalók:

A pecsenyéhez:

  • 1 dagadó felszúrva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál zsír
  • bors

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 3 főtt tojás
  • 3 csemegeuborka
  • 10 dkg főtt sonka
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 csipet borsikafű
  • 1 csipet majoránna
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál ecetes torma
  • bors

Elkészítés

1. A zsemléket összetépjük, langyos vízbe vagy tejbe áztatjuk. Pár perc múlva kifacsarjuk, elmorzsoljuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a darált sertéshúst. Rárakjuk a reszelt vörös- és fokhagymát. A főtt tojásokat, az uborkát és a sonkát nem túl apró kockákra vágjuk, azt is hozzátesszük. Végül mehet hozzá a két nyers tojás, meg a fűszerek: összeaprított petrezselyem zöldje, borsikafű, majoránna, szerecsendió, egy kis ecetes torma, só, bors. Összegyúrjuk. Betöltjük a felszúrt húsba. Kívülről is sózzuk és borsozzuk.

2. A töltött húst belefektetjük egy zsírral kikent tepsibe. Öntünk alá egy kevés vizet, beledobjuk a fokhagymát.

3. A húsra először egy darab sütőpapírt fektetünk, majd lezárjuk az egész tepsit alufóliával (így szép lesz a pecsenye teteje, nem ragad bele az alufóliába). 160 fokos sütőben egy órán át sütjük.

4. Kivesszük, levesszük róla a takarást, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul a teteje. Szeletelés előtt legalább negyedórát pihentetjük. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.

TRÜKK

Ha töltött dagadót akarunk készíteni, kérjük meg a vásárlásnál a hentest, hogy szúrja fel, neki ez fél perc, nekünk biztosan lassabban és ügyetlenebbül menne. Ha nem tökéletes, nem elég mély a vágás, akkor otthon még tudjuk tovább vágni.

Előkészítés: 110 perc

Egy adag 650 kcal

Fotó: Móricz István

Sonkás-sajtos túrós batyu

Hozzávalók:

  • 1 csomag készen kapható kelt tészta (pizzatészta)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 5 dkg juhtúró
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg húsvéti sonka
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 evőkanál egész mák a tetejére
  • bors

Elkészítés

1. Összekeverjük a kétféle túrót, ízesítjük sóval és borssal. A sonkát apró kockákra vágjuk, a reszelt sajttal együtt hozzádolgozzuk a túrókrémhez.

2. A kész tésztát kiterítjük, kicsit nyújtunk rajta. Felvágjuk egyforma négyzetekre. Mindegyik közepére teszünk egy-egy kupacnyi túrótölteléket. A négy csücsköt középre hajtjuk, kicsit összecsippentjük. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk. Hagyjuk kelni fél órát.

3. Felvert tojással lekenjük, pár csipet egész mákkal megszórjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

Előkészítés: 40 perc

Egy adag 380 kcal

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek