Krausz Gábor
Egy falat se maradjon!
Kivel ne fordult volna már elő, hogy túl sok sonkát vett húsvétra, és már az első nap után unni kezdte ezt a finomságot. Készítsünk belőle izgalmas fogásokat, így változatos lesz , és garantáltan elfogy az utolsó falatig!
Hozzávalók:
Elkészítés
1. Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát. Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet. Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is. Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.
2. Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként. Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni. Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.
3. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát. Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni. Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.
4. Ha kész, kivesszük. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes.
170 perc
1 adag 440 kcal
Hozzávalók:
Elkészítés
1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, és egy fazékban megdinszteljük két evőkanál zsíron. Rátesszük a meghámozott, felaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, valamint az áttört fokhagymát, és tovább pároljuk pár percig. Felöntjük a sonkalével és a zöldségalaplével, fűszerezzük őrölt pirospaprikával, köménnyel, babérlevéllel, sóval és borssal.
2. Elkezdjük főzni. Ha már félig megpuhultak a gyökérzöldségek, hozzáadjuk a fagyasztott zöldbabot és a felkockázott sonkát, együtt készre főzzük.
3. Az egy evőkanálnyi lisztet vagy keményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt, beleöntjük a csendesen forró levesbe, elkeverjük, alaposan kiforraljuk.
4. Tálalásnál megszórjuk összevágott kaporral, és külön edényben kínálunk még mellé tejfölt.
Elkészítési idő: 40 perc
1 adag 190 kcal
Hozzávalók:
Elkészítés
Kikeverjük az egész tojásokat a tejföllel, sózzuk. Hozzávegyítjük a felkarikázott póréhagymát, a kockára vágott sonkát, a félbevágott mozzarellát. A szokásos módon kifőzzük a tésztát, épp csak leöblítjük, és összekeverjük a mártással. Egy tepsit kikenünk vajjal, megszórjuk a zsemlemorzsával, beleöntjük az ízesített tésztát. 160 fokos sütőben bő félóra alatt megsütjük.
Előkészítés: 55 perc
1 adag: 560 kcal
Hozzávalók:
A pecsenyéhez:
A töltelékhez:
Elkészítés
1. A zsemléket összetépjük, langyos vízbe vagy tejbe áztatjuk. Pár perc múlva kifacsarjuk, elmorzsoljuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a darált sertéshúst. Rárakjuk a reszelt vörös- és fokhagymát. A főtt tojásokat, az uborkát és a sonkát nem túl apró kockákra vágjuk, azt is hozzátesszük. Végül mehet hozzá a két nyers tojás, meg a fűszerek: összeaprított petrezselyem zöldje, borsikafű, majoránna, szerecsendió, egy kis ecetes torma, só, bors. Összegyúrjuk. Betöltjük a felszúrt húsba. Kívülről is sózzuk és borsozzuk.
2. A töltött húst belefektetjük egy zsírral kikent tepsibe. Öntünk alá egy kevés vizet, beledobjuk a fokhagymát.
3. A húsra először egy darab sütőpapírt fektetünk, majd lezárjuk az egész tepsit alufóliával (így szép lesz a pecsenye teteje, nem ragad bele az alufóliába). 160 fokos sütőben egy órán át sütjük.
4. Kivesszük, levesszük róla a takarást, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szépen megpirul a teteje. Szeletelés előtt legalább negyedórát pihentetjük. Melegen és hidegen is egyaránt nagyon finom.
TRÜKK
Ha töltött dagadót akarunk készíteni, kérjük meg a vásárlásnál a hentest, hogy szúrja fel, neki ez fél perc, nekünk biztosan lassabban és ügyetlenebbül menne. Ha nem tökéletes, nem elég mély a vágás, akkor otthon még tudjuk tovább vágni.
Előkészítés: 110 perc
Egy adag 650 kcal
Hozzávalók:
Elkészítés
1. Összekeverjük a kétféle túrót, ízesítjük sóval és borssal. A sonkát apró kockákra vágjuk, a reszelt sajttal együtt hozzádolgozzuk a túrókrémhez.
2. A kész tésztát kiterítjük, kicsit nyújtunk rajta. Felvágjuk egyforma négyzetekre. Mindegyik közepére teszünk egy-egy kupacnyi túrótölteléket. A négy csücsköt középre hajtjuk, kicsit összecsippentjük. Sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk. Hagyjuk kelni fél órát.
3. Felvert tojással lekenjük, pár csipet egész mákkal megszórjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Előkészítés: 40 perc
Egy adag 380 kcal