Krausz Gábor
A többség reflexszerűen kiönti, pedig nem kellene: mi az? A főzővíz!
A konyhában rengeteg olyan alapanyag van, amelynek főzővize valóságos kincs lehet. Íme néhány praktikus ötlet a Fanny magazintól a főzővíz felhasználására!
Tökéletesen sűríthetjük a szószokat a tészta főzővizével. Amikor mártást készítünk, adjunk hozzá egy merőkanál főzővizet, így krémesebb, gazdagabb állagot kapunk. Ugyanígy tehetjük főzelékekbe is.
Levesekhez remek alap lehet a sonka főzővize, mivel gazdag ízekben és tápanyagokban, így extra ízt kölcsönöz anélkül, hogy további fűszereket kellene hozzáadnunk. Bátran használjuk bableveshez vagy akár káposztás ételekhez is.
A növények számára hasznos tápanyagforrás a rizs főzővize, mivel gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Hagyjuk kihűlni, majd öntsük a növények földjére, hogy természetes trágyaként támogassa a növekedésüket. Különösen a virágos szobanövények hálálják meg ezt a gondoskodást.
A tojás főzésekor rengeteg fehérje és tápanyag oldódik a vízbe, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre. Hűtsük le, majd mártsunk bele egy vattakorongot és töröljük át vele az arcunkat. Hatékony tonikként használhatjuk, mivel az értékes tápanyagok segíthetnek a hidratálásban és puhításban.
A krumpli főzése során keményítő kerül a vízbe, így az kiválóan alkalmas főzelékek és levesek sűrítésére. Emellett tisztítószerként is használhatjuk: kiválóan eltávolítja a zsír- és ételmaradványokat a tűzhelyről vagy az edényekről. Ehhez csak mártsuk bele a szivacsot, súroljuk le a kívánt felületet, hagyjuk állni kicsit és töröljük le tiszta, vizes ruhával.
Bármilyen zöldséget főzünk vagy párolunk, ne öntsük ki a főzővizet. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletes alapja lehet egy zöldséglevesnek vagy szósznak, de akár rizst, tésztát is főzhetünk benne. Ezzel az értékes tápanyagokat is kihasználjuk.