RETRO RÁDIÓ

Ne öntsd ki! Igazi kincs a főzővíz!

Létrehozva2025. 04. 19. 12:32

A többség reflexszerűen kiönti, pedig nem kellene: mi az? A főzővíz!

A konyhában rengeteg olyan alapanyag van, amelynek főzővize valóságos kincs lehet. Íme néhány praktikus ötlet a Fanny magazintól a főzővíz felhasználására!

El sem hinnéd, mi mindenre jó mondjuk a tészta főzővíz  Fotó: Unsplash

Tészta főzővíz felhasználása

Tökéletesen sűríthetjük a szószokat a tészta főzővizével. Amikor mártást készítünk, adjunk hozzá egy merőkanál főzővizet, így krémesebb, gazdagabb állagot kapunk. Ugyanígy tehetjük főzelékekbe is.

Fűszerek helyett

Levesekhez remek alap lehet a sonka főzővize, mivel gazdag ízekben és tápanyagokban, így extra ízt kölcsönöz anélkül, hogy további fűszereket kellene hozzáadnunk. Bátran használjuk bableveshez vagy akár káposztás ételekhez is.

Virágozzanak a növények

A növények számára hasznos tápanyagforrás a rizs főzővize, mivel gazdag ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban. Hagyjuk kihűlni, majd öntsük a növények földjére, hogy természetes trágyaként támogassa a növekedésüket. Különösen a virágos szobanövények hálálják meg ezt a gondoskodást.

Mossunk le vele arcot

A tojás főzésekor rengeteg fehérje és tápanyag oldódik a vízbe, amelyek jótékony hatással lehetnek a bőrre. Hűtsük le, majd mártsunk bele egy vattakorongot és töröljük át vele az arcunkat. Hatékony tonikként használhatjuk, mivel az értékes tápanyagok segíthetnek a hidratálásban és puhításban.

Krumpli főzővíz felhasználása

A krumpli főzése során keményítő kerül a vízbe, így az kiválóan alkalmas főzelékek és levesek sűrítésére. Emellett tisztítószerként is használhatjuk: kiválóan eltávolítja a zsír- és ételmaradványokat a tűzhelyről vagy az edényekről. Ehhez csak mártsuk bele a szivacsot, súroljuk le a kívánt felületet, hagyjuk állni kicsit és töröljük le tiszta, vizes ruhával.

Használjuk fel kétszer

Bármilyen zöldséget főzünk vagy párolunk, ne öntsük ki a főzővizet. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletes alapja lehet egy zöldséglevesnek vagy szósznak, de akár rizst, tésztát is főzhetünk benne. Ezzel az értékes tápanyagokat is kihasználjuk.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.