
Berobbant a szezon, ideje elkészíteni ezt a nyári egészséges finomságot! Ha szeretnéd télire is eltenni az ízeket, mutatjuk a legjobb receptet.
Egyre olcsóbb az uborka a piacon, és lassan a kiskertekben is terem; ráadásul az időjárás is kedvező, hogy legyen saját kovászos uborkád. Bár egész télen lehet kapni a boltokban ezt a savanyúságot, az íze meg se közelíti a házi, igazi kovászos uborkáét, így nem csoda, ha sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet eltenni télire. Nem csupán a nyári ízek felidézése miatt érdemes, hanem azért is, mert ez az egyszerűen elkészíthető savanyúság nagyon egészséges, hiszen az erjedés során olyan, jó baktériumok szaporodnak el benne, amik segítik a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, és segítik az emésztést. Mutatjuk, hogyan lehet télire kovászos uborkád!

Hozzávalók:
- 1 nagyobb befőttes üveg (4 vagy 5 literes)
- 30 dkg kenyér
- 2 evőkanál jódozatlan só
- 2 csomag kapor
- 2-2,5 liter víz
- 2 kg fürtös uborka

Elkészítés:
- Készítsd elő a hozzávalókat: alaposan tisztítsd meg az uborkákat, ellenőrizd, nem keserű- e a végük, majd vágd be őket két oldalról.
- Rétegezd az üvegbe a kaprot és az uborkákat; utóbbiakat állítva tedd az üvegbe. Közben forrald fel a sóval a vizet.
- A forró, sós vizet öntsd az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket.
- Tedd a tetejére a kenyeret; fontos, hogy hagyományos kelesztésű, lehetőleg félbarna kenyeret használj.
- 4-5 nap alatt készül el a kovászos uborka. Meleg, de nem napos helyen érleld úgy, hogy a tetejét kistányérral letakarod, az üveget pedig egy tálba állítod, így ha kifut a leve, nem okoz problémát. Ezt a levet sós vízzel végig pótold.
- Ha elkészült a kovászos uborka, jöhet a tartósítás: Szűrd le a kovászos uborka levét, az uborkákat tedd kisebb, csírátlanított üvegekbe. A leszűrt levet forrald fel; számíts rá, hogy kell még tenni hozzá sós vizet, hiszen fontos, hogy a lé a kisebb üvegekben is ellepje az uborkákat.
- Öntsd fel az uborkákat a leszűrt, felforralt lével, majd jól zárd le. Ezután állítsd az üvegeket nedves dunsztba; a legegyszerűbb, ha a sütőben dunsztolod ki az üvegeket. Tedd őket egy mély tepsibe, önts alájuk annyi vizet, hogy az üvegek háromnegyede vízben legyen, és 160 fokon kezd el „sütni” őket. 10 perc elég is, hiszen csak akkor marad roppanós az uborka, ha nem fő túl sokáig a dunsztban.
- Hagyd az üvegeket a sütőben kihűlni; utána mehetnek is a kamrába.







