Létrehozva: 2022.06.11.
Módosítva: 2022.06.12.

Így készül a svéd uborka télire, ezt imádni fogod

Aki szereti a savanyúságot, és gyakran fogyaszt kovászos uborkát vagy csemege uborkát, annak kötelező kipróbálni ezt a receptet is.

Ráadásul még a gyerekek is szeretni szokták, mert az íze kellemesen édes. Ha nem szeretnél cukrot használni, folyékony édesítővel is el lehet tenni ezt a savanyúságot, ugyanolyan finom lesz a végeredmény! Érdemes az uborkaszezonban a téli hónapokra is gondolni.

Cooking,Salad,With,Fresh,Cucumbers.,Flying,Slices,Of,Cucumbers,In
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 4 kg szeletelt uborka
  • 1 kg vékonyra szeletelt hagyma
  • 1 dl só
  • 8 dl cukor vagy megfelelő mennyiségű folyékony édesítő
  • 4 dl ecet (10%-os)
  • 6 dl víz
  • mustármag ízlés szerint, de max. 25 gramm
  • 1 kávéskanál szalicil
  • 1 kávéskanál borkén (főként a zöld szín megőrzése miatt)
     

Elkészítés módja:

A vöröshagymát megtisztítjuk a héjától, majd legyaluljuk vagy vékony szeletekre vágjuk. Az uborkát is megmossuk, majd héjával együtt legyaluljuk vagy vékony szeletekre vágjuk. Tegyük egy nagy lábasba a felaprított zöldségeket. A többi hozzávalót külön keverjük össze egy másik edényben, majd miután a só és a cukor nagyjából feloldódott, öntsük rá az uborkára és a hagymára. Hagyjuk a lében állni 24 órát a zöldségeket, mielőtt eltennénk. Napközben többször keverjük meg, időközben pedig tiszta ruhával takarjuk le az edény tetejét. Kóstolással ellenőrizhetjük, hogy elég édesnek vagy savanyúnak találjuk-e az uborkát, ezen még menet közben változtathatunk24 óra elteltével elrakhatjuk az üvegekbe a svéd uborkát, és mehetnek is a polcra.

 

Tudtad, hogy az uborka igazi superfood?

Az uborkának alacsony a kalóriatartalma, ráadásul gazdag forrása az egészségmegőrzésben is hasznos tápanyagoknak. Ismert arról, hogy kitűnően hidratál, emellett antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásai is ismertek. Gazdag vitaminokban is, mint például C-vitamin, A-vitamin, kalciumot, vasat és béta-karotint is tartalmaz a zöldség. Jót tesz a bőrnek, a csontoknak, a szívnek, magas rost- és víztartalma már önmagában beindítja az emésztést, alacsony kalóriatartalma miatt pedig népszerű étel a fogyni vágyók körében. Rendszeres fogyasztásával fenntarthatjuk testünk egészséges működését.


 



 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek