kulcsár edina
Még mindig nagy viták vannak a kedvenc reggeli ébresztő italunk körül: káros-e az egészségre, mivel ízesítsük, és mennyit szabad inni egy nap? Most a cukor és a kávé kapcsolatát vesézte ki a tudomány...
Még mindig erősen él a köztudatban, hogy a kávé egészségtelen, jobb, ha egyáltalán nem fogyasztja az ember, vagy, ha igen, akkor felejtse el a cukrot és a tejszínt. Egy új kutatás szerint azonban egyáltalán nem egészségtelen, sőt, jót tesz a szervezettel a mértékkel és rendszeresen fogyasztott kávé. És a cukor sem főellenség…
Hét évig figyelték a kávéimádókat
Igencsak nagyszabású kutatást végeztek a kínai Southern Medical University kutatói: hét éven keresztül 171 ezer brit résztvevőt vizsgáltak, és többek között a kávéfogyasztási szokásaikat is górcső alá vették. A kutatás eredményét nemrégiben osztották meg a nagyközönséggel, és az édesszájú kávéfogyasztók fellélegezhetnek: a cukorral fogyasztott kávé ugyanis meghosszabbíthatja az életet. A kutatás során ugyanis kiderült, hogy azok, akik egy kanál cukrot adnak a kávéhoz, hosszabb ideig élnek, mint azok, akik máshogyan fogyasztják a kávéjukat.
Számít a mérték
Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy mostantól bátran lehet agyoncukrozott kávécsodákat inni, hiszen a cukor továbbra sem egészséges; ám egy kevés cukor nem csak az ízeknek, de az egészségünknek is jót tesz.
Tovább él, aki kávézik?
A tanulmányból az is kiderült, hogy a vizsgálatban résztvevők közül 21 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, mint a nem kávézó társaik. A kutatók kimutatták, hogy a kávéfogyasztók esetében kisebb az esélye a szívbetegségek és a rák kialakulásának, sőt: bebizonyosodott, hogy a mértékkel fogyasztott kávé segít az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében – utóbbit korábbi kutatások is bizonyították már.