Létrehozva: 2022.03.06.

Öngyógyító lesz a veteményes, ha beveted ezt a trükköt

Az időjárás változása miatt egyre nagyobb kihívást jelent a kórokozók és kártevők elleni védelem. Ha nem szeretnél permetszereket használni, idén próbáld ki ezt a természetes módszert!

Nincs is jobb, mint a saját, friss és egészséges termést fogyasztani a kertből. Az öngyógyító konyhakert gondolatával sokan foglalkoznak, hiszen azt otthoni termesztés egyik legfőbb célja, hogy ne kelljen permetszereket használni, és teljesen vegyszermentes legyen a zöldség. Azonban ez az időjárás megváltozása miatt egyre nehezebb, hiszen az enyhe telek miatt rengeteg rovarkártevő telel át, és a nyári változékony időjárás a gombabetegségeknek kedvez. Ahhoz, hogy természetes védelmet adj a növényeidnek, az öngyógyító konyhakert lehet a megoldás: hiszen vegyszermentes módszerekkel, a természetet utánozva védekezhetsz a kártevők és kórokozók ellen.

Az öngyógyító konyhakert színes és változatos látványt nyújt. Fotó: Shutterstock

Minden növény más szomszédot szeret

Az öngyógyító konyhakert vegyes képet mutat, nem csupán zöldségek, de virágok és fűszernövények is tarkítják az ágyásokat, és ez nem véletlen: bizonyos növények ugyanis védik és tápanyagokkal látják el egymást. Ezért már a veteményes tervezésekor érdemes figyelembe venni, hogy csak olyan zöldségek és fűszernövények, virágok kerüljenek egymás mellé, melyek kifejezetten jól hatnak egymásra. Vannak növények, melyeknek nagy a tápanyagigénye, melléjük például érdemes olyat ültetni, amelyik kevésbé igényli a tápdús talajt – így nem akadályozzák egymást a fejlődésben.

Kártevők ellen is hatásos

Mindenkit ért már bosszúság, amikor a poloskák lerágták a paradicsomot, vagy megjelentek a földibolhák az ágyásokban. Ellenük is védekezhetünk növénytársítással, méghozzá úgy, hogy a haszonnövényeink mellé olyan társat választunk, ami nem csupán a fejlődésben, növekedésben támogatja – például a talajba juttatott tápanyagokkal –, de távol tartja a kártevőket is. Például a levéltetveket taszítják az olyan növények, mint a borsikafű, a fokhagyma, a kamilla, a levendula és a metélőhagyma. A krumplibogarat távol tartja a bab, hagyma, kapor, így érdemes a krumpliágyások közé, mellé ezekből is ültetni. Ha a paradicsompalántákat büdöske-palántával együtt ülteted ki, többek között olyan kártevőket tarthatsz távol, mint molytetvek, a fonálférgek. Vannak olyan társnövények, melyek vonzzák a kártevőket, így a rovarok nem a féltett zöldségeinket fogják megtámadni: ilyen például a sarkantyúka, melyet imádnak a földi bolhák – ha ültetsz ilyen virágot a kertbe, mást nem fognak lerágni.

A zöldségek is védik egymást

Nem csupán fűszernövények és virágok segítségével óvhatjuk a veteményt: bizonyos zöldségek egymás kártevőit is távol tartják. A zeller védi a káposztát a rovarkártevők ellen, a kapor segíti a sárgarépa kelését, és illóolajaival távol tartja a rovarokat. A paradicsom mellé ültetett hagyma szintén az illóolajok segítségével tartja távol a kártevőket. Ha a sárgarépa sorok mellé hagymát is duggatsz, védi a termést a répalégytől – a répa pedig távol tartja a hagymalegyet. Érdemes a tervezésnél utánajárni, hogy milyen szomszédok mellett fejlődnek a legszebben a zöldségnövényeid: így bőséges, és vegyszermentes termést szüretelhetsz.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Támadás történt a kaposvári plázában: mutatjuk a fejleményeket

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!