A farsangi mulatságok dísze lehet ez a fánk. Nem csak isteni finom, de nagyon szép is. Íme a rózsafánk receptje.
A rózsafánk a farsangi időszak egyik kedvenc desszertje. Számtalan olajban sült karneváli változat létezik ebből a finomságból, hiszen ki ne ismerné a forgácsfánkot, az egyszerű farsangi fánkot, csörögét, vagy a szalagos változatot. Mi most a legszebbet és legkecsesebbet hoztuk el neked, íme a recept.
Fotó: mindmegette.hu
Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg cukor
10 dkg hideg vaj
4 db tojássárgája
0,5 dl rum
1 tk. citromlé
1 dl tejföl
tojásfejérje
olaj
1 csipet só
porcukor a tálaláshoz
lekvár
Így készítsd el:
Szitáld át a lisztet egy tálba, keverd el benne a cukrot és a sót, majd morzsold el benne a vajjal. Add hozzá a tojássárgáját, a rumot, a citromlevet és annyi tejfölt, hogy a tészta közepes keménységű legyen. Gyúrd össze, és pihentesd a tésztát.
Nyújtsd ki 4 mm vékonyra, és három különböző méretű karika méretre szúrd ki. Mindegyik méretből ugyanannyit csinálj. Mindegyik kört a közepe irányába 4-5 helyen vágd be, arányos távolságra egymástól, de vigyázz, hogy ne vágd át a tésztát!
Helyezd egymásra a tésztaköröket úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb. Összeillesztésnél az ujjad mártsd bele tojásfehérjébe, és kend meg vele a tészta közepét is, majd az egészet nyomd össze. Így a fehérje segít a tésztának sütés közben egyben maradni, rózsává formálódni.
Lábasban forrósítsd meg az olajat, ha már elég meleg, kis adagokban süsd ki a fánkokat. Tányéron papírtörlőn csepegtesd le, és melegen tegyél rá porcukrot. Lekvárral tálalhatod is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.