A rózsafánk a farsangi időszak egyik kedvenc desszertje. Számtalan olajban sült karneváli változat létezik ebből a finomságból, hiszen ki ne ismerné a forgácsfánkot, az egyszerű farsangi fánkot, csörögét, vagy a szalagos változatot. Mi most a legszebbet és legkecsesebbet hoztuk el neked, íme a recept.
Rózsafánk
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 dkg cukor
10 dkg hideg vaj
4 db tojássárgája
0,5 dl rum
1 tk. citromlé
1 dl tejföl
tojásfejérje
olaj
1 csipet só
porcukor a tálaláshoz
lekvár
Így készítsd el:
Szitáld át a lisztet egy tálba, keverd el benne a cukrot és a sót, majd morzsold el benne a vajjal. Add hozzá a tojássárgáját, a rumot, a citromlevet és annyi tejfölt, hogy a tészta közepes keménységű legyen. Gyúrd össze, és pihentesd a tésztát.
Nyújtsd ki 4 mm vékonyra, és három különböző méretű karika méretre szúrd ki. Mindegyik méretből ugyanannyit csinálj. Mindegyik kört a közepe irányába 4-5 helyen vágd be, arányos távolságra egymástól, de vigyázz, hogy ne vágd át a tésztát!
Helyezd egymásra a tésztaköröket úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb. Összeillesztésnél az ujjad mártsd bele tojásfehérjébe, és kend meg vele a tészta közepét is, majd az egészet nyomd össze. Így a fehérje segít a tésztának sütés közben egyben maradni, rózsává formálódni.
Lábasban forrósítsd meg az olajat, ha már elég meleg, kis adagokban süsd ki a fánkokat. Tányéron papírtörlőn csepegtesd le, és melegen tegyél rá porcukrot. Lekvárral tálalhatod is.