Létrehozva: 2021.07.04.

Ezt a két gyógyító konyhatrükköt mindenképp próbáld ki, hálás lesz érte a tested!

A kovászos kenyér a karantén idején vált újra népszerűvé, azóta is sokan sütnek otthon kenyeret. Most épp a fermentálás a nagy sláger, egyre többen készítenek így savanyúságot. De miért is fontos, hogy minél többet együnk ezekből a finomságokból?

Szerző Horváth Gabi

Egyre több bizonyíték gyűlik össze arra a régi igazságra, amely szerint az egészség a belekben kezdődik. Ha a bélflóránk, vagyis a beleinkben együtt élő rengeteg hasznos baktérium egyensúlya megbomlik, az számos betegség előszobája lehet az elhízástól az allergiás tünetekig, az immunrendszer gyenge működésétől akár a pszichés problémákig. Sajnos a modern, rohanó életmód, az antibiotikumok túlzott használata és a tartósított, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek fogyasztása mind elősegíti ezt a kedvezőtlen folyamatot. Ám a fermentált élelmiszerek segíthetnek!

A fermentált savanyúságok is nagyon egészségesek! Fotó: Pixabay.com

Ahhoz, hogy a bélflóra egyensúlya helyreálljon, elég lenne visszanyúlni a múltban természetesnek számító ételkészítési eljárásokhoz, a kovászoláshoz, valamint a fermentáláshoz, vagyis az erjesztéshez, savanyításhoz. A kovászos kenyérben és az erjesztett savanyúságokban ugyanis nagy mennyiségben találhatók meg a tejsavbaktériumok, amelyek egyrészt közvetlenül is támogatják a bélflórát, másrészt pedig lebontanak egyes nehezen emészthető tápanyagokat, így könnyebben emészthetővé teszik az élelmiszereinket.

A kovászos kenyérben kevesebb a glutén

Fotó: pixabay

A kovászos kenyér készítése ugyan több időbe telik, mint a gyors, élesztős kenyéré, ám nagyon is megéri ráfordítani ezt az időt. A kovász, amely csak lisztből és vízből áll, az érési folyamat során hasznos mikroorganizmusok közösségévé válik. A tészta elkészítése során pedig a benne levő tejsavbaktériumok elkezdik lebontani a liszt egyes szénhidrátjait és a glutént, így sokkal könnyebben emészthetővé teszik a kenyeret. A kovász baktériumai fitáz enzimet is termelnek, ami a gabona korpájában levő fitinsavat bontja le. Ez azért fontos, mert a fitinsav akadályozza az ásványi anyagok felszívódását. Ha viszont a teljes kiőrlésű kenyér kovásszal készül, a gabona tápanyagai jobban hasznosulnak.

Így készül a kovászos kenyér

Fotó: Pixabay A kovászhoz nem kell más, mint liszt, víz és egy kis türelem. A vízzel összekevert liszt ugyanis erjedésnek indul, így lesz belőle élesztő, tejsav és hasznos baktériumok keveréke. Ezt a házi készítésű kovászt dagaszd össze a kenyérliszttel, és az egyéb természetes ízesítőkkel, például sóval és magvakkal, hagyd kelni, és süsd meg sütőben vagy hagyományos kemencében.

A kovászos kenyér nemcsak finomabb, egészségesebb is, mint az élesztős! Fotó: Pixabay.com

A fermentált zöldség valóságos csodaszer!

A klasszikus módszerrel készült, fermentált élelmiszerek, savanyúságok (például a kovászos uborka, a savanyú káposzta vagy a csalamádé) sem egyszerűen csak finomak. A bennük levő hasznos baktériumok révén csökkentik az emésztési problémákat, javul a zöldségekben levő vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, sőt, akár a refluxos tünetek is enyhülhetnek a hatásukra. A puffasztó hatású zöldségek fogyasztásával járó kellemetlenségek is csökkennek, mivel az erjesztés során keletkező baktériumok megkezdik a zöldségek előemésztését. A fermentált élelmiszerek úgynevezett szinbiotikumok: nem csak a bélflóra egyensúlyát támogató probiotikus baktériumokat tartalmazzák, hanem az ezek táplálékául szolgáló és szaporodásukat segítő úgynevezett prebiotikumokat is. Így a rendszeres fogyasztásukkal visszaállíthatjuk a bélflóra természetes egyensúlyát. Az emésztőrendszeri vagy bélrendszeri fekélyekkel, gyulladásokkal küzdőknek és a hisztamin-intoleranciában szenvedőknek viszont érdemes óvatosan bánni az erjesztett élelmiszerekkel. A légúti allergiások pedig az allergiájuk fellángolásának időszakában legyenek óvatosak velük, a fermentált élelmiszerek hisztamin-tartalma miatt.

Így készül a fermentált savanyúság

Az erjeszteni, savanyítani kívánt zöldségeket (például káposztát, uborkát, répát) szeleteld fel, és lazán rétegezd egy üvegbe, közben fokhagymával, borssal, babérlevéllel, és más, ízlés szerinti fűszerekkel ízesítsd. Öntsd fel literenként 1 evőkanál sót tartalmazó forró vízzel, és nyomtasd le úgy, hogy a zöldség teljes egészében a lé alatt legyen. Zárd le az üveget, és tedd 20-22 Celsius-fokos, közvetlen napfénytől védett helyre. Néhány naponta rázogasd, forgasd meg. Naponta kóstold meg, amikor pedig megfelelő lesz az íze, tedd át a hűtőbe – máris fogyaszthatod!

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

magyarnemzet.hu

Trócsányi László nem fogadja el a Fidesz-KDNP felkérését

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!