MEDICINA

Tényleg rosszat tesz az alkohol, ha allergiás vagy? Kitálaltak a szakértők

Itt a szüret ideje! De vajon mit tesz az allergiás tüneteiddel, ha egy pohár finom borral zárnád a vacsorát? Valóban súlyosbítja az alkohol a kellemetlenségeket?
címkék:

Észrevetted már, hogy ha allergiásként megkóstolod az ősz legfinomabb borait, hirtelen felerősödnek a tüneteid? Nos, ez nem véletlen. Az alkohol hisztamint tartalmaz – egy olyan vegyületet, amelyik feltüzeli a szervezet gyulladásos folyamatait és az allergiás reakciókat. Nem véletlen, hogy az allergiás tüneteket csökkentő gyógyszerek gyakran épp ezt a vegyi anyagot célozzák antihisztamin hatóanyagaikkal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Allergia 01

Fotó: Pixabay.com

Hisztamin szinte minden élelmiszerben van, de különösen sok található belőle a hosszú ideig tárolt élelmiszerekben – például egy jó évjáratú borban. A gyulladásos reakciók felerősítésével pedig hisztamin hatására az allergiás tünetek is erősödnek. Ráadásul az alkohol blokkolja a szervezetben a diamin-oxidáz enzim termelődését, pedig ez a vegyület a hisztamin lebontását segíti. Ennek az enzimnek akkor is csökken a hatása, ha a szervezetben tartósan túl sok a hisztamin.

Az alkoholnak egyébként más tulajdonságai is hozzájárulnak az allergiás tünetek súlyosbodásához. A szeszes ital vérnyomás-ingadozáshoz, az erek szűküléséhez-tágulásához vezethet, ami szintén rosszul hat az allergiára. Vízhajtó hatásánál fogva a szervezetből kiürített víz mennyisége is nő, ám a kiszáradástól belobbanhat az allergia.

Allergia 02

Fotó: Pixabay.com

Egyes szeszes italok különösen sokat ártanak az allergiásoknak. A bor szulfitjai a szokásosnál is jobban felerősítik az allergiás tüneteket, sőt, a különösen érzékenyeknél. olyankor is kiválthatják a kellemetlen légúti problémákat, amikor épp nincs szezonja az allergiának. Az alkohol magas cukortartalma sem tesz jót az allergiának, hiszen a cukor maga is gyulladáskeltő hatású.

Vajon van olyan alkohol, amit ilyenkor is lehet fogyasztani? A szakértők szerint minél tisztább a szesz, annál kisebb a kockázat. A vodkában például kevesebb az allergiás reakciókat felerősítő anyag, mint a borban vagy a likőrökben. Bár a legjobb lehetőség mindenképp az, hogy ilyenkor egyáltalán ne igyál alkoholt, ha mégis szeretnél meginni egy pohár bort, akkor a fehér és a rozé változatok kisebb veszéllyel járnak, mint a vörös. Ne felejts el ilyenkor minél több vizet inni, hogy elkerüld a szervezet kiszáradását.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?