MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha 30 napra elhagyod az alkoholt

Fantasztikus változáson mész keresztül, ha erőt veszel magadon, és egy időre elhagyod az alkoholt. Nemcsak testednek és lelkednek tesznek jót a tiszta napok, de az életed szinte összes területén érezni fogod a pozitív hatást. Hajrá!

Ha elhatároztad magad, hogy abbahagyod az alkohol fogyasztását vagy legalább egy hónapra szünetelteted, készülj fel, hogy ebben az időszakban változás áll be a szervezetedben. Megfordul körülötted a világ! Persze ahhoz, hogy ez így legyen, meg kell hozzá dolgozni. A hosszú napok ajándékait nem kapod meg ingyen. Lássuk, mire számíthatsz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: pexels

Ideges lehetsz

Amint elhagyod az ivást, számíthatsz rá, hogy nyugtalanság lesz rajtad úrrá. Egy rossz szokást érdemes valamilyen másik építő jellegű tevékenységgel helyettesíteni. Sportolj, sétálj, vagy járj el táncolni!

Megszépül a bőröd

Az alkohol az erek kitágulását okozza, és sokszor vörös lesz az ember bőre, vagy az orra. Ha elhagyod az ivást, akkor az arcod újra üdévé, fiatalossá válhat. A szem alatti táskák is eltűnnek. Valamint az alkohol vízhajtó hatása is megszűnik, így ha elég vizet fogyasztasz, akkor ismét hidratáltabb lesz a bőröd.

Sóvárgást érezhetsz

Az alkohol elég erős függőséget okoz, így elhagyásánál folyamatos késztetést, sóvárgást érezhetsz, hogy ismét hozzányúlj. Ha bármilyen baráti meghívást kapsz, vagy akár egy céges rendezvényre kell menned, bizony le kell küzdened ezt az érzést. Jó, ha tudatosítod, hogy mi annak az ára, ha nem tudsz nemet mondani. Elképzelhető, hogy nem fogsz annyira vágyni a régi barátaid társaságára. Légy nyitott új embereket is megismerni, akik nem fogyasztanak alkoholt.

Kipihentebben ébredsz

Az alkohol ugyan kiüt, de sokat ront az alvás minőségén, így felébredve kialvatlan leszel. Ha viszont nem iszol lefekvés előtt, lehet, hogy egy ideig nehezebben alszol majd el, de reggel sokkal könnyebben, frissebben ébredsz, és napközben is jobban oda tudsz majd figyelni a munkádra.

Több édességre vágysz

A cukor növeli a dopamin-, vagyis a boldogsághormon szintjét, így az alkohol is. Ha elhagyod a rendszeres ivást, a szervezetedben hiány keletkezhet, így megkívánhatod az édességeket.

Lehullanak rólad a kilók

Az alkohol elhagyása jelentős kalóriacsökkenést jelent. Ennek hatására fogyhatsz is, de fontos, hogy ne helyettesítsd az alkoholt desszerttel!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?