Legyen változatosabb a reggeli az asztalon, kenyér helyett próbáld ki most chibattát. Szuper finom, de persze vacsorára is fogyaszthatod. Fantasztikus saláták mellé és mediterrán falatokhoz is.
1. Tedd a robotgépbe a vizet, az élesztőt és a cukrot, keverd össze, majd told félre egy kicsit.
2. Hagyd megkelni az élesztőt, öntsd hozz a lisztet, a sót, az apróra vágott aszalt paradicsomot és az olívaolajat, ami lehet az aszalt paradicsomé is. Kedved szerint a paradicsom helyett olívabogyót is tehetsz hozzá.
3. Dagaszd meg a nyers tésztát.
4. A tészta tetejét kend meg vékonyan olívaolajjal, nehogy kiszáradjon és langyos meleg helyen keleszd a kétszeresére.
5. Amint megkelt a tészta, lisztezett fa felületen vágd négy részre.
6. Formázd hosszúkás téglalapokká és csavarj rajtuk kettőt.
7. Helyezd a nyers chibattákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
8. Előmelegített sütőben 230 C fokon, gőzben süsd 10 percig. (Tegyél egy edényt kevés vízzel a sütő aljába, ha nincs a sütőn gőzfokozat.) Majd mérsékeld a hőmérsékletet 200 C fokra és süsd tovább 15 percen keresztül.