kulcsár edina
Akad jó néhány élelmiszer, ami szinte mindennap a tányérunkra kerül, pedig táplálkozási szakértõk óva intenek tõle. Ezeket az ételeket például egy dietetikus sem ajánlaná - sõt, meg sem enné!
Bár valóban megspórolhatsz velük pár kalóriát, máshol drágán megfizetsz ezért. Például a cukortartalomban, amely ezekben a termékekben rendszerint magas – valahogyan csak pótolni kell a zsiradék nyújtotta ízélményt. Kerüld inkább a cukrot, a zsírok közül pedig válaszd az egészséges, telítetlen zsírsavakat, és fogyassz belőlük mértékkel. A vércukorszinted még akkor is stabilabb marad, ha egyszerű szénhidrátot eszel melléjük.
A reggelizőpelyhek többsége valóságos cukorbomba: formába préselt fehér liszt cukorba forgatva, sőt, néha még egy kis csoki is van köztük, csak hogy teljes legyen az élmény. Rost és más hasznos tápanyag viszont nemigen van bennük. Ha ilyet eszel, a vércukorszinted pillanatok alatt felszalad, tízkor pedig már kopog a szemed az éhségtől.
Karamellás latte tejszínhabbal: jól hangzik, igaz? Ha viszont jobban megnézed akár 5-600 kalóriát is magadhoz vettél teljesen feleslegesen, mert hasznos tápanyag nemigen van egy nagy pohár ilyen csodában. A kávénak vannak hasznos tulajdonságai, de nem kell tejszínnel és több kanál cukorral elrontani. Ha nagyon nem szereted tej nélkül, akkor tegyél bele egy kevés sovány tejet és édesítőszert.
Amikor egy teljes vacsora ott van a dobozban, akkor biztos lehetsz benne, hogy erőteljesen feldolgozott, agyoncukrozott és agyonsózott étel kerül az asztalodra. Jobb, ha inkább otthon főzöl, amikor csak lehet.
hatalmas a zsírtartalmuk, különösen telített és transzzsírból van bennük sok, amelyek különösen ártalmasak. Így aztán az olajban sütött ételek fogyasztása remek módja annak, hogy a rossz koleszterin szintjét az egekbe emeld. A zsiradékkal alapjáraton nincs nagy baj, de inkább a telítetlen zsírokat keresd, egyél avokádót, dióféléket és halat. Olajban sütés helyett pedig inkább párolj vagy grillezz.
Ha nagyon éhes vagy, könnyű felmarkolni egy szelet előrecsomagolt sütit a benzinkútnál vagy az automatából, máris azt hiszed, hogy ettél valamit. Pedig csak jó adag fehér lisztet, cukrot és adalékanyagokat vettél magadhoz, hiába mosolyog az eper a csomagoláson. Egyél inkább egy banánt, jobban jársz.
Egy kis zsír, cukorral és színezékkel dúsítva: akármilyen finom is, kerülj el mindent messzire, amit cukormázzal díszítettek. Csak a vércukorszintedet löki fel az egekbe, és az értékes kalóriák helyét foglalja el – és persze tegyük hozzá azt is, hogy amire ilyesmit kennek, az már önmagában sem az egészség letéteményese.
A szalonna, a sonka, a virsli, a kolbász egyre több forrás szerint ártalmas az egészségre: növelik a szívbetegségek, de még a daganatos betegségek kockázatát is. Tele vannak telített zsírokkal, és tartósítószerként szintén ártalmas nitrátokat tartalmaznak – ezeket a vegyületeket többféle daganatos megbetegedéssel is kapcsolatba hozták.