tóth gabi
A sonka a sertés combjából készül, sóban pácolják, keményfával füstölik. Ideális esetben. Csakhogy a hatalmas nyereség miatt már kedvenc húsvéti ételünket is hamisítják. Hogyan tudják manipulálni a húst és mi buktatja le õket? Utánajártunk!
Az élelmiszer hamisítás óriási üzlet! A kábítószerek után a második helyen áll a legnagyobb haszonnal járó tevékenységek listáján.
Ha például valaminek a só vagy víztartalma nagyobb, mint az előírt. Ez persze származhat akár figyelmetlenségből is. Ám, amikor valamelyik összetevőt emberi fogyasztásra ártalmas anyaggal pótolnak, az már más kategóriába kerül. Hamisítás, ha ismeretlen eredetű húst forgalmaznak, vagy átcímkézik a lejárati időt. A sonka esetében az is hamisítás, ha nem combból készült, és ezt nem tüntetik föl.
Nálunk, Magyarországon, a rendkívül szigorú vizsgálatok hatására elértük, hogy ha elolvasod, gondosan tanulmányozod a címkét, te magad is ellenőrizheted, mit vásárolsz. Pontosan rajta van minden. Az esetek többségében hihetsz a szemednek, a tájékoztatás pontos.
A valódi sonka csak combból készülhet. Semmilyen enzimnek nincs benne helye. Ha túl sok benne a víz, a zsír, az összetevők között szóját látsz, a hústartalom 80 százalék alatt van, akkor már gyenge húskészítményt vásárolsz.
Akkor is gyanakodhatsz, ha túl olcsón kínálják. A sonka érlelése a hagyományos módon sokáig tart. A gyors érleléssel készült termék olcsóbb. Ilyenkor adalékanyagok, ízfokozók is belekerülnek. Az is számít, hogy nyers vagy hőkezelt a termék.
A szupermarketek polcain összepréselt húsdarabokat adnak el egy darabból származó füstölt sonkaként. Jól láthatók az illesztések. Egy termékben legalább 3 állatból származik a hús. Ezt a színeltérés is mutatja. Az illesztések között jól láthatók az adalékanyagok.
Az összevágott húsdarabokat egy enzim hozzáadásával ragasztják össze. Ez az enzim először elviselhetetlenül vegyszer szagú, az eljárás befejezésekor ez a szag semlegessé válik, fogyasztáskor már nem érzed.
A sonka színét, a szép rózsaszín hús látványát oxigén bepumpálásával is el lehet érni. A védőgázas csomagoláson belül a hús közben belül már szürke, rágós, avas is lehet.
Hagyományos módon keményfával füstölik a sonkát. A „füstoldattal füstölt” jelzés mögött folyékony füsttel bepermetezés áll. A „füst ízesítés” azt jelenti, hogy füst-aromát juttatnak a termékbe. Ezek már kimerítik a hamisítás fogalmát.
Bőrrel fedett, minimum 30 napig érlelik, hagyományosan pácolt és füstölt, sótartalma maximum 5%.
A nyers sonkánál és a főtt sonkakészítményeknél ugyanazok a szabályok érvényesek:
Külsőre:
Állaga:
Színe:
Íz, illat: