Magyar Péter számára egy nő "zsákmányállat"

POLITIK
Létrehozva: 2017.07.04.

Told a sütőbe a paradicsomot és így tedd el télre

Imádod az olasz konyhát, de nincs idõd fûszeres paradicsomszósz fõzésével pepecselni? Ez a sült paradicsomszósz könnyen elkészíthetõ, és bármikor, bármilyen mennyiségben elõkaphatod a mélyhûtõdbõl vagy a kamrából.

A paradicsomból utánozhatatlanul friss és édes ízű szószt készíthetsz, ha előtte egy tepsiben, egészben megsütöd. Most kezdődik a paradicsom szezonja, ilyenkor érdemes az egész évre valót elkészíteni.

HOZZÁVALÓK 2 ÜVEG SZÓSZHOZ (4 DL):

  • Kb. 2 ½ kg-nyi közepes vagy kisebb paradicsom (szára nélkül)
  • 1 közepes fej fokhagyma, letisztítva (el is szeletelheted, de akár egészben is jó)
  • 1/3 csésze extra szűz olíva olaj
  • ½ csésze friss bazsalikom levél
  • tengeri só és frissen őrölt, fekete bors
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Melegítsd fel a sütőt 120 Celsius fokra.

    Egy nagy tepsiben helyezd el egysorosan a paradicsomokat. Szórd rá a fokhagymát, és szitáld meg az olíva olajjal. Ujjaiddal kend be a paradicsomokat és a fokhagymát, hogy mindenhová jusson. Szórd meg a tépett bazsalikom levelekkel, és fűszerezd sóval, borssal.

    Süsd 4 órán keresztül, vagy amíg a paradicsomok meg nem puhulnak és meg nem ráncosodnak. Amíg sistereg, nincs kész.

    Hagyd hűlni, majd kisebb adagonként tedd a turmixgépbe. 2-3-szor nyomd meg a pillanat indítót, majd keverd folyamatosan egy percig. Akkor jó, ha eltűnnek a darabok, és teljesen sima lesz.

    Töltsd hűtőzacskókba vagy negyed literes befőttes üvegekbe. Ha kisebb adagokat szeretnél eltenni, fagyaszd muffin formába, ha még kisebbet, töltsd a szószt jégkocka adagoló edénybe.

    Ha a kamrádban, üvegben szeretnéd tartósítani, a betöltött szószhoz adj 2 ek citrom levet és 1 tk sót üvegenként (negyed literes üvegekbe). Édesítheted 1 tk cukorral.

    Eláll a hűtőben 1 hétig, vagy a mélyhűtőben  4 hónapig.

    FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK:

  • Húsgombóc paradicsomszószban: ültess paradicsom szószban felengedett fagyasztott húsgombócokat
  • Ebből a szószból készítheted a lasagna alapot.
  • Francia pizza-kenyér: kenj meg vele egy fél francia kenyeret, fektess rá egy szelet mozzarellát (megszórhatod még más feltéttel is).
  • Fektess egy pár csirkemell darabot a meleg szószba, majd közepes lángon főzd 25-30 percig, vagy míg a csirke tökéletesen át nem fő.
  • Kiváló a polentához, gnocchihoz, raviolihoz is.
  •  

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek