FAZÉK

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így tedd el télre

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

A paradicsomból utánozhatatlanul friss és édes ízű szószt készíthetsz, ha előtte egy tepsiben, egészben megsütöd. Most kezdődik a paradicsomszezonja, ilyenkor érdemes az egész évre valót elkészíteni.

HOZZÁVALÓK 2 ÜVEG SZÓSZHOZ (4 DL):

EZEKET OLVASTAD MÁR?
  • Kb. 2 ½ kg-nyi közepes vagy kisebb paradicsom (szára nélkül)
  • 1 közepes fej fokhagyma, letisztítva (el is szeletelheted, de akár egészben is jó)
  • 1/3 csésze extra szűz olíva olaj
  • ½ csésze friss bazsalikom levél
  • tengeri só és frissen őrölt, fekete bors

ELKÉSZÍTÉS:

Melegítsd fel a sütőt 120 Celsius fokra.

Egy nagy tepsiben helyezd el egysorosan a paradicsomokat. Szórd rá a fokhagymát, és szitáld meg az olíva olajjal. Ujjaiddal kend be a paradicsomokat és a fokhagymát, hogy mindenhová jusson. Szórd meg a tépett bazsalikom levelekkel, és fűszerezd sóval, borssal.

Süsd 4 órán keresztül, vagy amíg a paradicsomok meg nem puhulnak és meg nem ráncosodnak. Amíg sistereg, nincs kész.

Eközben a címlapon

Hagyd hűlni, majd kisebb adagonként tedd a turmixgépbe. 2-3-szor nyomd meg a pillanat indítót, majd keverd folyamatosan egy percig. Akkor jó, ha eltűnnek a darabok, és teljesen sima lesz.

Töltsd hűtőzacskókba vagy negyed literes befőttes üvegekbe. Ha kisebb adagokat szeretnél eltenni, fagyaszd muffin formába, ha még kisebbet, töltsd a szószt jégkocka adagoló edénybe.

Ha a kamrádban, üvegben szeretnéd tartósítani, a betöltött szószhoz adj 2 ek citrom levet és 1 tk sót üvegenként (negyed literes üvegekbe). Édesítheted 1 tk cukorral.

Eláll a hűtőben 1 hétig, vagy a mélyhűtőben  4 hónapig.

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK:

  1. Húsgombóc paradicsomszószban: ültess paradicsom szószban felengedett fagyasztott húsgombócokat
  2. Ebből a szószból készítheted a lasagnaalapot.
  3. Francia pizza-kenyér: kenj meg vele egy fél francia kenyeret, fektess rá egy szelet mozzarellát (megszórhatod még más feltéttel is).
  4. Fektess egy pár csirkemelldarabot a meleg szószba, majd közepes lángon főzd 25-30 percig, vagy míg a csirke tökéletesen át nem fő.
  5. Kiváló a polentához, gnocchihoz, raviolihoz is.