FAZÉK

Tégy ece­tet a tejbe, el­ké­pesztő, mi lesz be­lőle!

Gaz­da­gítsd a kony­hai tu­dá­so­dat egy kis sajt­ké­szítő trük­kel. Végre ki­él­he­ted magad a fű­sze­rek­kel való kí­sér­le­te­zés­ben is. A házi saj­tot fo­gyaszt­ha­tod nyer­sen szend­vics­ben, ám olaj­ban is na­gyon jól ki­süt­hető. Gril­lezni is ki­váló! Ha sze­re­ted a ke­leti kony­hát, nagy vál­to­za­tos­ság­ban ta­lál­hatsz hozzá re­cep­te­ket.
címkék:

Nagy divat a házi készítésű sajt. A legegyszerűbb az indiaiak által évezredek óta kikísérletezett eljárás. Ehhez még oltóanyag sem kell!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kapott sajt-szerű ételt olajban kisütve, grillezve, különféle mártásokba keverve a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják. A legnagyobb sláger keleten a palak paneer, a házi sajt fűszeres spenótmártásban. Kóstold meg valamelyik itthoni indiai vendéglőben, aztán készítsd el te is.

HÁZI SAJT

Hozzávalók:

  • 2l házi tej
  • 4ek 20%-os ételecet (vagy 6ek frissen facsart citromlé)
  • friss és szárított fűszerek (tetszőleges)

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazékban forrald fel a tejet, majd vedd le a tűzről
  2. Egy szűrőt bélelj ki tiszta (csak erre a célra alkalmazott) konyharuhával vagy sajt-gézzel
  3. Öntsd az ecetet a tejhez, és várj néhány másodpercet. (Ez alatt kicsapódik a tej, és túró állagú fehér rétegre és sárgás színű folyadékra, azaz savóra válik szét)
  4. Ha a savó nem elég sárgás színű, tölts bele még egy pici ecetet
  5. Ha már teljesen különvált a savótól, öntsd az egészet a bélelt szűrőbe, és hagyd röviden lecsepegni
  6. Öblítsd le róla hideg vízzel az ecet (citromlé) ízt
  7. A ruhát összefogva jól nyomd ki belőle a maradék nedvességet
  8. Sózd, fűszerezd ízlés szerint, elkeverve alaposan az ízesítőkkel
  9. Tekerd szorosan a ruhába, és tedd hűtőbe 2-3 órára.
  10. Ezután máris fogyasztható

Érdemes kockákra darabolva felhasználni:

Olajban is kisütheted:

Grillezni is remekül lehet. Tűzd fel egy kis nyársra, vegyítsd zöldpaprikával, hagymával:

Eközben a címlapon

4-5 napi állás után az állaga reszelhetővé válik

címkék: