kulcsár edina
Ha szereted a kávét, akkor ezeket a recepteket neked találták ki! Fenséges finomságok következnek.
Ha szereted a kávét, akkor semmiképp ne öntsd ki a reggeli maradékot, inkább készíts belőle isteni édességet, pudingot, muffint vagy egy igazi nyári finomságot!
Hozzávalók:
1 1/2 csésze tejszín
1/2 csésze kávé
2 evőkanál kukoricakeményítő
1/4 teáskanál só
1/4 csésze barna cukor
Egy edényben keverd össze a kávét és a tejszínt, kezd el közepes lángon melegíteni. Folyamatosan tartsd szemmel, mert a tejszín gyorsan felforr! Keverd össze egy csészében a keményítőt, sót és a cukrot, majd a forró tejszínes kávéba óvatosan öntsd bele a keveréket és habverővel keverd csomómentesre. 1 percig forrald, majd vedd le a tűzről. Tálkákba adagolva hagyd hűlni. Végül tedd a hűtőbe, ahol néhány óra alatt megdermed.
Hozzávalók
A cupcake-hez:
1 1/2 csésze liszt
1/3 csésze cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1/2 csésze tej
1/2 csésze szobahőmérsékletű, erős, főzött kávé
1 1/2 őrölt kávé
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 csésze szobahőmérsékletű vaj
1/2 csésze kristálycukor
1/2 csésze barna cukor
1 tojás
A krémhez:
1 csésze szobahőmérsékletű vaj
2 1/2 csésze porcukor
1 1/2 teáskanál vanília kivonat
1 1/2 teáskanál őrölt kávé
Elkészítés:
A cupcake-hez keverd össze a főzött és az őrölt kávét. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és béleld ki a muffinformákat papírral. Keverd össze egy tálban a lisztet, kakaóport, sütőport, sót és szódabikarbónát. Keverd habosra a vajat és a cukrot, majd add hozzá további keverés mellett a tojást. Add hozzá a tejet és a vaníliát, majd óvatosan és lassan forgasd bele a lisztes keveréket és a kávés keveréket felváltva. Adagold a tésztát 12 muffinformába, majd süsd az előmelegített sütőben 18-20 percig. Engedd a süteményt teljesen kihűlni, mielőtt rákened a tetejére a krémet.
A krémhez keverd össze a kávéport és a vajat. Habverővel, magas fozokaton keverd hozzá a cukrot és vaníliát. További 3-4 percig keverd, míg teljesen homogén anyagot nem kapsz. Hagyd a krémet kicsit megdermedni, majd kend a muffinok tetejére és további dermedéshez tedd a hűtőbe.
Hozzávalók:
5 ek kávé (10 dkg szemes kávé)
1/2 teáskanál őrölt kávé
3 dl tej (zsíros)
3.3 dl habtejszín
100 g sűrített tej
2 ek nádcukor
5 db tojássárgája
1 csipet só
Élkészítés:
A tejet, a tejszínt, a sűrítetett tejet és a cukrot melegítsd fel egy lábasban. Mielőtt felforr húzd le a gázról, szórd bele az egész kávészemeket, fedd le és hagyd állni egy-két órán át. Majd lazán verd fel a tojásfehérjét, és a kicsit felmelegített tejes-kávés folyadékot add hozzá kis adagokban. Lassú tüzön sűrítsd krémessé az egészet. Szűrd le, majd keverd hozzá az őrölt kávét, hagyd kihűli, hűtőben hűtsd le teljesen majd tedd a fagyigépbe.