KÜLFÖLD

Öt­ven­he­ten meg­hal­tak a pan­csolt szesz­től

Már leg­alább öt­ven­he­ten meg­hal­tak csü­tör­tök óta Észak-In­di­á­ban, mi­u­tán il­le­gá­li­san ké­szí­tett szeszt fo­gyasz­tot­tak - kö­zöl­ték a helyi ha­tó­sá­gok szom­ba­ton.
  • Szerző: A.Z.

A halálesetek az egymással szomszédos Uttar Prades és Uttarakhand államban történtek. Az áldozatok mind mérgező alkoholos italt fogyasztottak, pénteken már 28 halott volt.

EZT OLVASTAD MÁR?

A rendőrség eddig 30 embert vett az ügyben, köztük több kereskedőt, és lefoglaltak több száz liter pancsolt szeszt. Hanyagság vagy bűnrészesség miatt felmentették tisztségéből a hatóságok több mint 30 munkatársát, köztük 10 rendőrségi alkalmazottat.

Az áldozatok csütörtökön fogyasztottak az illegálisan készített szeszből.

Indiában széles körben elterjedt a pancsolt italok fogyasztása, ugyanis sokkal olcsóbbak az import áruknál és a bevett indiai márkáknál. A nemzeti bűnügyi nyilvántartási hivatal szerint átlagosan körülbelül ezer ember hal meg évente Indiában illegálisan készült szesz miatt, főleg a társadalom szegényebb rétegéből. Ezeket az italokat általában rossz minőségű alapanyagokból, ipari alkoholból és egyéb mérgező szerekből keverik ki.