MANI

Ne higgyünk el min­dent: tév­hi­tek és az igaz­ság az or­vosi ku­ta­tá­sok­ról

Na­ponta újabb és újabb ku­ta­tási ered­ménnyel sok­kol­nak min­ket, ame­lyek alap­ja­i­ban ren­ge­tik meg az eddig is­mert vi­lá­gun­kat. Most akkor nem hord­hat­juk a zse­bünk­ben a te­le­font? Ha pedig nem aka­runk öre­gedni, elég va­csora után vö­rös­bort inni? Mi igaz és mi nem? A Ri­post ebben segít most.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Nem kell azonnal elhinnünk mindent, csak mert tudósok mondták – figyelmeztetnek a belga Tényeken Alapuló Orvoslás Központ orvosai. Összegyűjtöttek pár vizsgálatot és azt is megmutatják, mi igaz az egészből.

A vörösbor lassítja az öregedést

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tévhit: A vörösborban lévő vegyületek, antioxidánsok lassítják az öregedést. Amerikai kutatók ezt az elméletet úgy próbálták igazolni, hogy egereknek a vörös szőlőben található resveratrolt adták. Az eredmények pedig bebizonyították, hogy valóban hatásosan gátolja az izom- és idegsejtek károsodását, ezáltal lassítja az öregedési folyamatot.

Az igazság: Jó lenne, ha igaz lenne! A kutatás során ugyanis az egereknek kilónként 400 milligramm resveratrolt adtak naponta. Egy liter vörösborban pedig 0,2-12,6 milligramm van. Tehát egy felnőtt, 70 kilós embernek naponta 28 grammra lenne szüksége – amely több mint 2000 liter bort jelent. Naponta.

A mindennapos hideg zuhany egészséges

Tévhit: Az amszterdami Akadémiai Egészségügyi Központ azt akarta bebizonyítani, hogy a napi hidegvizes zuhany erősíti az immunrendszert. 300 önkéntest négy csoportra osztottak: az első csoport meleg vízzel fürdött, a második csoportnak 30 másodpercre, a harmadiknak 60 másodpercre, a negyediknek 90 másodpercre kellett hideg zuhanyt venni. Az eredmények azt igazolták, hogy a hideg vizes csoportok tagjai ritkábban voltak betegek.

Az igazság: A kutatás nem tudta bebizonyítani minden kétséget kizáróan, hogy a hideg víztől erősödött az immunrendszer, hiszen nem vizsgáltak más körülményeket.

A mobiltelefon csökkenti a termékenységet

Tévhit: A szakértők arra figyelmeztették a férfiakat, hogy aki a nadrágzsebében hordja a mobilját vagy naponta egy óránál többet beszél telefonon, annak kétszer nagyobb eséllyel csökken a terméketlenség szintjére a spermaszáma.

Eközben a címlapon

Az igazság: A tanulmányban 80 férfi vett részt, amely kisszámú mintavételnek számít. Az is kiderült, hogy az egy óránál többet beszélő férfiak 39%-ánál egyáltalán nem volt spermiumszám-csökkenés. Akik pedig az ing- vagy nadrágzsebükben hordták a telefont, egyáltalán nem károsodtak.

Az e-cigaretta segít leszokni a dohányzásról

Tévhit: A brit tudósok 170 ezer embert kérdeztek ki, hogyan szoktak le a dohányzásról. 18 ezren azt vallották, hogy az elektromos cigaretta segített nekik.

Az igazság: Az tény, hogy azzal tesszük magunknak a legnagyobb jót, ha lemondunk a dohányzásról, és az eredményt tekintve mindegy az eszköz. Azonban nem szabad azt hinni, hogy az e-cigaretta nem káros az egészségre, hiszen a függőséget okozó nikotin ugyanúgy megtalálható benne, ha a kátránytól meg is szabadulunk. A nikotint tartalmazó patronokban lévő folyadékok (aromák, vivőanyagok, tartósítók, antioxidánsok, stb.) összetétele, az emberi szervezetre gyakorolt hatása pedig még nem eléggé ismert.

A csirkehúsleves hatékony a megfázás ellen

Tévhit: A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb - és legnépszerűbb - népi gyógymód a húsleves. Az Egyesült Államok kutatóinak tanulmánya szerint a csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit.

Az igazság: Egy tányér leves mindenképpen jót tesz, ha meg vagyunk fázva. A forrós leves gőzét belélegezzük, amely a nyálkahártyáknak tesz jót, a folyadékra pedig szüksége van a szervezetnek. Azonban embereken sosem kísérleteztek, csupán laboratóriumi környezetben végezték a kutatást. A szakértők szerint azonban ártani semmiképp sem árt a húsleves. Ha megfáztunk, mindenképp pihenjünk és egy hét alatt kiheverhetjük a betegséget még akár gyógyszer nélkül is.

címkék: